Integració d’immigrants
Un refugiat sirià es converteix en alcalde d’un poble rural d’Alemanya
Quan el 2015 el sirià Ryyan Alshebl va desembarcar d’una bassa improvisada a l’illa grega de Lesbos, no podia imaginar que vuit anys després es convertiria en alcalde d’un plàcid poble alemany. «Estava fosc i a Lesbos no es veia una sola llum», va recordar en una conferència de premsa a Berlín, abans d’assumir el seu càrrec. «Unes hores abans érem en una ciutat normal del Mediterrani a Turquia. Després l’ambient va canviar amb el fred i la foscor i, per descomptat, la por que se sent en aquest tipus de travessia», va afegir el regidor.
Alshebl, que el 2015 tenia 21 anys, era part de l’onada de refugiats que van arribar aquell any a Europa. Se’n va anar de Grècia i va travessar Macedònia, Sèrbia i Croàcia en transport públic i a peu, i va trigar 12 dies a arribar aAlemanya.
Va ser allotjat en un centre per a refugiats a Althengstett, una zona rural a prop de la Selva Negra. «Era un espai compartit, amb un llit, un sostre i una mica de menjar, coses que continuo agraint», va dir.
Alshebl va aprendre ràpidament a parlar en alemany amb fluïdesa –«si ets en una zona rural, no tens opció»– i va aconseguir una passantia com a assistent administratiu a l’Ajuntament d’Althengstett. Va obtenir la nacionalitat alemanya el 2022, un requisit per a qui vulgui postular-se a les eleccions locals.
Assumir responsabilitats
Als 29 anys assumirà al juny el càrrec d’alcalde d’Ostelsheim, un poblat pròxim a Althengstett. Està considerat com el primer refugiat sirià de l’onada de refugiats que van arribar a Alemanya entre el 2015 i el 2016 a ser electe a un càrrec polític.
Alshebl va partir a Europa amb quatre amics, deixant enrere els pares i un germà, tot i que un segon germà ja se n’havia anat a Alemanya amb un visat d’estudiant. Va dir que les seves experiències al fugir de Síria i haver d’«assumir responsabilitat no només per (mi mateix) sinó pels altres» el van impulsar a l’activitat política.
Alshebl es va postular com a candidat independent i va obtenir el 55,41% dels vots. També és integrant d’Els Verds, «perquè la protecció del clima és molt important» per a ell.
La seva victòria és encara més sorprenent tenint en compte que Ostelsheim, un poblat de 2.700 habitants situat entre muntanyes, és una comunitat tradicionalment conservadora.
El partit d’extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD) va aprofitar la ira per l’ingrés de sol·licitants d’asil entre 2015-2016 per obtenir vots i ingressar al Parlament per primera vegada.
«Obertura al món»
Però Alshebl diu que no ha vist en persona l’extremisme de dreta. Alshebl creu que va ser electe perquè va escoltar les preocupacions de la gent, des de la cura infantil fins a temes de digitalització. Amb l’onada de felicitacions que va rebre de tot el món, va quedar clar que la seva història va ser «més gran que una elecció d’alcalde en una petita comunitat».
Alshebl creu que el fet d’haver triomfat contra dos candidats locals que van créixer a la zona diu molt sobre la mentalitat dels votants. «És un senyal que la gent no va pensar en l’origen, sinó en les qualificacions. És senyal d’obertura al món», va assegurar.
Notícies relacionadesEls pares d’Alshebl, una mestra i un enginyer agrícola, pertanyen a la minoria drusa de Síria, tot i que ell diu que no és religiós. Té «sentiments mixtos» sobre Síria, país que no ha pogut visitar des que viu a Alemanya. «És el país on vaig néixer i em vaig criar. Enyoro la gent amb qui vaig créixer», va comentar.
«Però estic content d’haver tingut l’oportunitat de viure aquí» quan d’altres no han pogut, va afegir.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia