Els efectes de la guerra

Devastació a Ucraïna: l’abans i el després de la destrucció de la presa de Nova Kakhovka

Devastació a Ucraïna: l’abans i el després de la destrucció de la presa de Nova Kakhovka

MAXAR TECHNOLOGIES / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La voladura de la presa de Nova Kakhovka, una estructura gegant ubicada al riu Dnièper i a uns 70 quilòmetres de la ciutat de Kherson, ha provocat ja la inundació de 10.000 hectàrees de terres agrícoles al marge occidental del riu, segons dades publicades aquest dimecres pel Ministeri d’Agricultura ucraïnès. La superfície negada és encara més gran al marge oriental del riu, on era la Central Hidroelèctrica destruïda per l’explosió. A més, ha obligat a evacuar més de 2.700 persones, segons han explicat els dos bàndols del conflicte.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha qualificat la destrucció de la presa com una «monumental catàstrofe humanitària, econòmica i ecològica» i «un nou exemple de l’horrorós preu de la guerra» que es veuen obligats a pagar els ciutadans.

En aquestes imatges via satèl·lit difoses per l’empresa Maxar Technologies es pot apreciar la magnitud de la devastació provocada per una acció de la qual encara es desconeix la seva autoria, ja que els dos bàndols s’acusen mútuament.

Una de les primeres zones que es van inundar després de l’explosió van ser les instal·lacions i els edificis situats a la ribera del Dnièper, tal com va passar amb el port de Nova Kakhovka.

Notícies relacionades

També han resultat molt afectats els nuclis urbans ubicats al costat del riu, que ràpidament van veure com pujava el nivell de l’aigua i inundava vivendes, parcs i infraestructures.

Conseqüències similars s’observen a zones més rurals com la de Korsunka, on els camps i les vivendes semblen haver desaparegut sota l’avanç de l’aigua alliberada arran de la destrucció de la presa.