Rescatats

Troben amb vida els quatre nens perduts fa 40 dies en un accident aeri a Colòmbia

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Per fi s’ha produït el miracle, tantes vegades anunciat. El president colombià, Gustavo Petro, va confirmar divendres (matinada de dissabte a Espanya) que els quatre germans perduts durant 40 dies a la selva del Guaviare han sigut trobats amb vida. «Una alegria per a tot el país». Fa setmanes, Petro havia hagut de rectificar al donar precipitadament la bona nova. Aquesta vegada la informació ha vingut avalada per imatges en què se’ls veu amb els militars que van materialitzar la proesa de trobar-los. Els quatre sobrevivents es troben en bon estat després d’una odissea inenarrable. Van esperar el rescat enmig d’animals depredadors, com jaguars i serps verinoses. D’acord amb les primeres informacions, els menors han mostrat previsibles senyals de deshidratació. Presenten picades d’insectes. Tenien la roba molla. «Estan dèbils. Esperem que els metges els facin la valoració», va dir el president. «Un regal per a la vida que els nostres nens hagin sigut cuidats per la nostra selva».

«¡Moltes felicitacions a les Forces Armades i als que no van perdre l’esperança i han treballat nit i dia perquè el miracle hagi sigut possible», va dir per la seva banda el ministre de Defensa, Iván Velásquez Gómez.

L’odissea a la fronda té noms propis: Lesly Jacobo Bonbaire (13 anys), Solecni Ranoque Mucutuy (9 anys), Tien Noriel Ronoque Mucutuy (4 anys) i Cristian Neryman Ranoque Mucutuy (1 any). Cristian va complir els seus primers 12 mesos de vida sota l’espessor dels arbres, que són com una gran capa verda que acompanya el curs del riu Apaporis, a l’Amazònia colombiana.

Tot va començar l’1 de maig, quan va caure a la selva l’avió que els portava a uns 400 quilòmetres de Bogotà. Des d’aquell moment, no es va saber res dels seus tripulants. Van passar 16 dies d’incertesa fins que uns rastrejadors indígenes van trobar l’avioneta sinistrada i els cossos inerts de tres adults i la gran incògnita sobre on serien els nens. Només uns indicis esperançadors: roba i alguns estris.

Petro es va involucrar decididament en les tasques de rescat. Es va posar en marxa una operació d’envergadura. Amb el coneixement de la selva, es van desplegar helicòpters de l’Exèrcit Nacional fins a les zones inhòspites on es va iniciar la cerca. Les comunitats originàries es van afegir a l’esforç. El mandatari va considerar que el paper de col·laboració cívica i militar s’hauria de projectar cap al futur. «L’articulació entre les Forces Armades i els indígenes ha sigut completament eficaç, un exemple del que pot ser per al país aquest tipus d’acord i aliances, d’objectius comuns».

Impacte nacional

La notícia ha remogut Colòmbia. «¡Quina alegria! Meravellosa notícia. Admirable la tasca d’integrants de les forces militars i de tots els involucrats en aquesta àrdua tasca de gairebé 40 dies. Gràcies», va dir a través de les xarxes socials Angélica Lozano, representant per l’Aliança Verda. «Aquesta és una notícia reconfortant, gràcies a les forces militars, a la Guàrdia Indígena i a Wilson, que mereix tots els honors perquè no va parar de buscar-los. Colòmbia sencera celebra l’aparició amb vida dels nens», va assenyalar, per la seva banda, la senadora María José Pizarro, de l’oficialista Pacte Històric.

Per unes hores, les agres disputes polítiques van quedar en suspens. Poques hores abans, Petro estava expectant dels resultats d’una mobilització en suport al seu Govern, en moments de debilitat a causa d’un escàndol per presumpte finançament il·legal de la campanya electoral que el va portar al poder. Però, davant la impactant notícia, la dreta temporalment va guardar silenci. Fins i tot l’expresident Álvaro Uribe va celebrar la gesta. «Gran alleujament per a la pàtria, la troballa dels nens. I poder superar l’angoixa de solidaritat que estava al cor de totes les famílies colombianes».

L’heroi que falta

Notícies relacionades

Wilson, el gos que acompanyava els integrants de l’operació Esperança, s’ha perdut entre la brossa del boscatge. Li havien fet ensumar peces de tots els ocupants de l’aeronau. Així va començar la seva indagació.

«En algun moment va estar amb ells. En algun moment van trobar un gos, es van defensar sols... És el seu aprenentatge de viure a la selva els que els ha salvat», va comentar el mandatari. Segons el diari de Bogotà El Espectador, una de les hipòtesis que manejaven les forces militars abans de trobar els nens és que el gos «els podria haver trobat i, a més, els podria estar guiant». La presumpció es basa en la troballa d’empremtes tant de l’animal com dels nens, una molt a prop de l’altra. «Jo crec que Wilson va ser un salvador. El gos se li va escapar a un soldat i crec que amb el seu olfacte va arribar. Ha tingut molt a veure en la troballa. Els va acompanyar i va estar amb ells», va dir Luis Acosta, coordinador nacional de la Guàrdia Indígena.