Sector estratègic

Malestar al Govern per una reunió de l’OTAN amb la indústria de defensa que ha deixat fora firmes espanyoles

Malestar al Govern per una reunió de l’OTAN amb la indústria de defensa que ha deixat fora firmes espanyoles

MARISCAL / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Juan José Fernández

La primera reunió amb representants de la indústria de la defensa organitzada per l’OTAN, que tindrà lloc aquest dijous abans de l’inici de la reunió ministerial de ministres de Defensa de l’Aliança Atlàntica, no comptarà amb cap empresa espanyola. A la trobada han sigut convidades un total de 25 empreses, però cap amb seu a Espanya, de manera que la ministra de Defensa, Margarita Robles, no hi acudirà, segons han confirmat fonts aliades que consideren el procés efectuat per l’equip del secretari general, Jens Stoltenberg, «poc transparent» i «poc inclusiu».

Espanya considera que aquesta primera trobada amb el sector suposa «un mal punt de partida», perquè només seran presents al quarter general aliat empreses de 18 països dels 31 aliats i es desconeixen els criteris seguits pel secretari general en el procés de selecció. «Hem convidat petits, mitjans i grans productors de defensa de tota l’Aliança a un acte informal. Això permetrà als ministres de defensa debatre directament amb la indústria la millor manera d’augmentar la producció, assegurar les nostres cadenes de subministrament i eliminar les barreres a la cooperació», ha explicat Stoltenberg durant una roda de premsa. Segons ha confirmat, a l’esdeveniment també hi acudiran la UE, que té el seu propi pla de compres conjuntes, i Ucraïna.

Sobre l’absència de les empreses espanyoles, el dirigent aliat s’ha limitat a assenyalar que hi ha «diversos aliats» que no seran presents en la reunió i que el motiu és que es tracta d’una trobada amb un grup «seleccionat relativament petit». El noruec també ha recordat que l’OTAN ja compta amb un fòrum de la indústria en què participa la indústria transatlàntica de la defensa. La no-inclusió de cap empresa d’un país de la mida i del pes d’Espanya ha suscitat un gran malestar al Govern, que espera complir l’objectiu de destinar el 2% del PIB a despesa en defensa per al 2029.

Però que Espanya passi en un any d’amfitriona d’una cimera històrica de l’OTAN a potència marginada en els projectes d’incentivament industrial de l’Aliança Atlàntica no ha agradat gens al Ministeri de Defensa, on no s’oculta el disgust que Robles i el seu ‘staff’ fa dies que exterioritzen amb gradual absència de dissimulació. «Espanya ha vetat aquest pla industrial per no incloure empreses espanyoles i fins que no hi hagi empreses espanyoles no aixecarem el veto», ratifiquen portaveus d’aquest departament.

13.000 milions de facturació

Fins a Madrid ha arribat la impressió, transmesa des de les terminals de Defensa a Brussel·les, que és l’equip de Stoltenberg, més que el mateix secretari general, l’autor del greuge. Però això no fa disminuir l’enuig. Preguntades sobre si des de la cúpula de l’Aliança s’ha travat contacte aquest dimecres amb Madrid, les referides fonts no mostren ni un sol gest de distensió per relatar abans de la cita d’aquest dijous. 

La notícia de l’organització de la trobada informal aquest dijous de Stoltenberg ha agafat per sorpresa un sector espanyol de 13.000 milions d’euros de facturació, que només fa un mes havia incrementat la presència i l’interès exterior per la seva principal mostra, Feindef, fira internacional que ha arribat a la seva tercera edició a Madrid. 

Notícies relacionades

Però la discreció habitual regna en el sector. El president de la fundació Feindef, Julian García Vargas, exministre socialista de Defensa, guarda un silenci prudent. I, de moment, s’absté de fer comentaris TEDAE, l’agrupació de les firmes de tecnologia de seguretat i defensa, un dels principals fòrums d’innovació electrònica i informàtica del país. 

En aquest camp, el que s’havia de dir s’ha fet ja arribar a la ministra, comenten informalment des d’una de les principals firmes d’armament del sector.