Guerra d’Ucraïna
Putin anuncia l’arribada de les primeres armes nuclears tàctiques a Bielorússia
El president de Rússia,Vladímir Putin, ha dit aquest divendres que les primeres armes nuclears tàctiques ja han arribat a Bielorússia en un procés que les acabarà desplegant al país veí com a molt tard a finals d’any.
«Les primeres càrregues nuclears ja han arribat a Bielorússia. Fins a finals de l’estiu, finals d’any tot aquest procés haurà acabat. Però es tracta d’una mesura de dissuasió», ha recalcat Putin en el Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg.
Fa una setmana Putin va dir que el desplegament de l’armament nuclear tàctic en territori bielorús començaria a partir del 7 o el 8 de juliol.
Els ministres de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, i de Bielorússia, Víktor Jrenin, van subscriure a finals de maig a Minsk els documents que reglamenten l’emmagatzematge d’armes nuclears no estratègiques en territori de l’antiga república soviètica.
El març passat el cap del Kremlin va anunciar un acord amb el seu homòleg bielorús, Alexandr Lukaixenko, per al desplegament d’armes nuclears tàctiques al país veí, amb el qual ha accelerat en els últims dos anys la integració de la política de defensa.
Militars bielorussos van rebre a l’abril formació a Rússia sobre l’ús de municions especials tàctiques per als míssils Iskander-M, capaços d’utilitzar no només armes convencionals, sinó també nuclears.
Aquell mateix mes s’havia completat l’entrenament de les forces bielorusses per operar avions d’atac Su-25, que van ser equipats per portar armes nuclears tàctiques.
El ministre rus de Defensa ha deixat clar que Moscou retindrà el control de les ogives i la decisió de l’ús eventual.
«Rússia no transfereix armes nuclears a la República de Bielorússia: el control sobre elles i la decisió d’utilitzar-les continua sent de la part russa», va emfatitzar al maig a Minsk.
Només s’empraran si hi ha una amenaça
El cap del Kremlin ha reiterat aquest divendres que ja ha dit en nombroses ocasions que les armes nuclears només poden ser utilitzades per Rússia si hi ha una amenaça a la integritat territorial, la independència, la sobirania i l’existència de l’Estat rus.
«Les armes nuclears han sigut creades per garantir la seguretat i l’existència de l’Estat rus. Però no hi ha cap necessitat» de recórrer-hi, ha remarcat.
Ha considerat que tots els debats que hi ha al voltant d’aquesta possibilitat «rebaixen el llindar per a l’ús d’aquestes armes».
Sí que ha deixat clar que Rússia té «més armes d’aquestes que els països occidentals» i és per això que ells ens volen «empènyer a començar a discutir-ne» l’eventual ús.
«De cap manera», ha emfatitzat, i ha remarcat que per a Rússia tenir superioritat en armes nuclears «és un avantatge competitiu» per al país.
Vigilància de l’OTAN
L’OTAN ha detectat «alguns preparatius» per al trasllat anunciat d’armes nuclears de Rússia a la seva aliada Bielorússia, tot i que continua sense observar un canvi de la postura nuclear russa, ha informat aquest divendres el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg.
«Ens prenem seriosament que Rússia hagi anunciat que desplegarà armes nuclears a Bielorússia. Hem vist que s’estan portant a terme alguns preparatius», ha indicat Stoltenberg en una roda de premsa al final d’una reunió de dos dies de ministres aliats de Defensa.
El polític noruec ha assegurat que «seguirem de prop el que estan fent i ens mantindrem vigilants».
En qualsevol cas, ha assegurat que, «de moment, no hem vist cap canvi en la postura nuclear russa, desplegaments que requereixin canvis» en la posició de l’OTAN.
«Rússia ha continuat amb la seva temerària retòrica nuclear com a part de la guerra contra Ucraïna. Ha suspès l’aplicació del nou tractat START i ha anunciat la seva intenció de desplegar armes nuclears a Bielorússia», ha enumerat.
Segons la seva opinió, això «forma part d’un patró que fa molts anys que veiem».
Notícies relacionadesHa recordat que Moscou ha desplegat armes nuclears, «també a prop de les fronteres de l’OTAN», i que els canvis en la disposició de les tropes aliades, la presència més destacada a l’est d’Europa o l’increment de la vigilància en aquell temps s’han degut en part al reforç militar de Rússia.
«Per descomptat farem el que sigui necessari, ens mantindrem vigilants, continuarem monitoritzant de prop canvis en la posició nuclear de Rússia, però fins ara no hi ha canvis» que requereixin una modificació en la postura nuclear de l’Aliança, ha recalcat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia