El drama d’Ucraïna

Cadàvers i saquejos russos: la baixada de les aigües revela l’horror al Kherson ocupat

Cadàvers i saquejos russos: la baixada de les aigües revela l’horror al Kherson ocupat

REUTERS/Alexander Ermochenko

3
Es llegeix en minuts

La baixada de les aigües de la inundació provocada per la destrucció, el 6 de juny, d’una presa a Ucraïna està revelant la magnitud de la tragèdia a la zona ocupada per les forces russes, on els veïns denuncien saquejos i enterren amb urgència els ofegats que apareixen a les zones negades.

«Hi ha molts ofegats, els dipòsits de cadàvers estan plens», diu una veïna d’un de les localitats més afectades sobre la realitat que ha deixat la riuada.

«Avui hi ha hagut 67 funerals» i «hi haurà més morts a mesura que continuï baixant l’aigua», explica aquesta dona, que demana mantenir l’anonimat davant possibles represàlies de les autoritats d’ocupació russa, que fan tot el possible per amagar la magnitud del desastre, segons les autoritats i diverses oenagés ucraïneses.

El testimoni d’aquesta resident de la part de la província de Kherson ocupada per les forces russes és una de les desenes de denúncies obtingudes per l’activista Diana Dereveanco, directora de l’organització cívica Comunitat Progressista, que treballa des de Moldàvia per ajudar refugiats ucraïnesos i documentar crims de guerra russos.

Desastre a la zona ocupada

El marge oriental del riu Dniéper al seu pas per la província de Kherson, al sud d’Ucraïna, s’ha vist més afectat que la vora dreta perquè és un territori amb menys altitud. A més de les condicions orogràfiques, el marge oriental del Dniéper té un altre desavantatge sobre l’altra vora del riu.

La província de Kherson que queda a l’est del Dniéper està ocupada per les forces russes que, segons Kíiv, van volar amb explosius i de manera intencionada la presa per dificultar una possible ofensiva ucraïnesa a la zona.

Mentre el Govern ucraïnès ha organitzat amplis dispositius de rescat a la vora occidental que controla i que funcionaven fins i tot sota els bombardejos russos, els veïns del marge oriental denuncien l’abandonament d’unes autoritats d’ocupació que haurien impedit treballar als voluntaris i que estan portant a terme saquejos.

L’oenagé Human Rights Watch ha publicat aquesta setmana el testimoni d’una dona de la localitat d’Oleixki, una de les que van quedar submergides sota l’aigua, que denuncia el bloqueig imposat per les forces russes després del desastre.

Segons la dona, les autoritats d’ocupació van prohibir l’entrada i sortida de la localitat, impedia marxar als que anaven amb cotxe quan el nivell de l’aigua encara ho permetia i fins i tot van arribar a disparar a l’aire per dissuadir voluntaris d’altres zones que volien ajudar dos dies després de la catàstrofe.

Televisors, generadors i pots

Tant les autoritats ucraïneses com oenagés com la de Diana Dereveanco, l’activista que denuncia les atrocitats de la invasió russa des de Moldàvia, han informat de saquejos sistemàtics a les zones afectades per la inundació.

Segons l’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès, les forces russes envien camions buits que són presentats com transports d’ajuda humanitària per després carregar-los amb mobles, equips electrònics i altres béns que els militars russos estarien robant de les vivendes a les localitats desallotjades.

Testimonis recollits per Dereveanco confirmen aquestes denúncies i descriuen l’aparent avidesa russa pels equips encara funcionals d’electrònica que troben a les cases evacuades.

Abans que poguessin començar les tasques de rescat, diuen algunes d’aquestes veus, soldats russos van robar d’algunes cases els pots i generadors que necessitarien els afectats per salvar-se o ajudar els veïns.

Una catàstrofe natural irreversible

A més del drama humà, la voladura de la presa ha provocat una catàstrofe natural irreversible en molts aspectes. «L’ocupació russa està provocant un patiment extrem en molts nivells que se superposen els uns als altres», diu a Efe Anastàsia Pavlenko, d’Extinction Rebellion Ucrania.

Notícies relacionades

L’activista del grup internacional d’acció ecologista adverteix que «aigües contaminades flueixen per ciutats i pobles ucraïnesos cap al mar Negre, acabant, al seu pas, amb totes les plantes i els animals que troben».

«Tenim davant de nosaltres una catàstrofe global», diu Pavlenko, que exigeix a la comunitat internacional una reacció més contundent davant aquest «ecocidi».