La tragèdia del ‘Titan’
James Cameron, director de ‘Titanic’ i explorador: «Es podia haver evitat», «a OceanGate se’l va advertir»
«No recordem les lliçons del ‘Titanic’. L’arrogància i supèrbia que van enviar aquest barco a la seva maledicció són exactament les mateixes que van enviar els ocupants del submergible ‘Titan’ al seu destí. I trenca el cor, es trist que fos tan evitable».
La frase la va pronunciar aquest dijous James Cameron, el cineasta canadenc que va firmar ‘Titanic’, i que des que va començar a investigar per a aquesta pel·lícula als anys 90 s’ha involucrat personalment i empresarialment en el món de l’exploració de les aigües profundes.
Ho va dir a la CNN, en una de les múltiples entrevistes que va oferir després de la confirmació de la tragèdia. I en totes el director es va mostrar contundentment crític amb OceanGate i el seu fundador, Stockton Rush, per ignorar les advertències que se li van fer sobre les potencials fallades catastròfiques de disseny al submergible, que va patir una «implosió catastròfica» diumenge quan descendia cap a les històriques restes, fet que va provocar la mort de Rush i els altres quatre ocupants.
«Farsa prolongada»
Cameron també va ser molt crític amb les «falses esperances» que es van donar a les famílies de la tripulació al llarg de la setmana. I va parlar d’«una farsa prolongada i de malson amb la gent parlant de sorolls de cops, i d’oxigen i de totes aquestes coses» en unes declaracions a la BBC. «Jo sabia perfectament que era fútil», va dir també a la CNN. «Esperava estar equivocat, però sabia que no ho estava. I em sento horrible per les famílies que han hagut de passar per totes aquestes falses esperances que s’estaven oferint».
Cameron va explicar per què tenia aquesta certesa. Es va assabentar de la desaparició el mateix diumenge, quan estava navegant. Dilluns, després de rebre informació més detallada en un petit grup que manté amb altres persones involucrades en l’exploració submarina, va saber que s’havia produït la tragèdia.
S’havia registrat una sonora explosió en un hidròfon. S’havien perdut simultàniament les comunicacions i el transponedor, que ajudava la nau nodrissa a seguir la ubicació del ‘Titan’. «Per a mi va ser prou confirmació i vaig deixar saber a tot el meu cercle pròxim que havíem perdut els nostres camarades i els vaig animar a brindar en el seu honor dilluns», va explicar.
Advertències ignorades
La de Cameron és una veu autoritzada. Té una participació a Triton Submarines, una empresa que fa submergibles per a recerca i turisme; va dissenyar ell mateix una petita nau experimental amb què el 2012 va descendir personalment a l’Abisme de Challenger, el punt més profund conegut a la hidrosfera, i forma part de la indústria de Vehicles Subaquàtics Tripulats (MUV per la seva sigla en anglès). I s’ha lamentat personalment per no haver compartit la seva pròpia veu d’alarma sobre el ‘Titan’ fa temps.
Quan va saber que OceanGate faria el submergible amb un casc que combinava fibra de carboni i titani va pensar que «era una idea horrible. Tant de bo hagués parlat, però vaig assumir que algú era més llest que jo, perquè mai havia experimentat amb aquesta tecnologia, però sonava malament d’entrada», va dir a Reuters.
L’estàndard és fer les naus pressuritzades de materials com l’acer, el titani, la ceràmica o l’acrílic, que són millors per fer proves. I, tot i que la fibra de carboni es fa servir molt en la indústria aeroespacial perquè pesa molt menys que l’acer o l’alumini, «no té força en la compressió» i no està dissenyada per suportar l’enorme pressió a les profunditats, segons va explicar Cameron a ‘The New York Times’.
La seva visió coincideix amb la d’un dels experts de OceanGate, que ja va avisar el 2018 dels potencials problemes i la necessitat de més proves. Però l’empresa i Rush van optar per seguir endavant amb el seu projecte, i no buscar certificacions de seguretat, una cosa que també va provocar les alarmes d’un grup extern de 38 experts, que van escriure al fundador i conseller delegat. I, com va dir el cineasta, «els crítics van encertar en la idea que la combinació dels elements permetrien el ‘deslaminat’ i filtracions microscòpiques d’aigua, que causarien amb el temps una fallada progressiva».
El cineasta també va ser molt dur personalment amb Rush, que presumia d’haver estat trencant normes i que criticava que les regulacions limiten la innovació. I es va mostrar d’acord «en principi» amb la idea que cal innovar i que les regulacions poden frenar, però va afirmar que «no pots prendre aquesta postura quan fiques gent que paga al teu submergible, quan tens convidats innocents que confien en tu i en les teves declaracions» sobre la seguretat del teu vehicle. Cada bitllet per al viatge al ‘Titan’ costava 250.000 dòlars.
Amb el seu propi submergible per al Challenger ell no va buscar autorització, però era una missió personal i de recerca, i Cameron va dir al ‘Times’ que «mai dissenyaria un vehicle per a passatgers i no el certificaria».
Notícies relacionades
Les cinc morts dels ocupants del ‘Titan’ són les primeres fatalitats per a la indústria dels submergibles. I el cineasta va voler destacar les similituds entre aquesta tragèdia i la del ‘Titanic’, i és que el seu capità va ignorar les repetides advertències sobre la presència de gel i en una nit sense lluna es va llançar a tota màquina cap a les aigües on va xocar amb un iceberg i va enviar a la mort gairebé 1.500 persones. «Ha passat una altra vegada. I al mateix lloc. I ara hi ha unes restes al costat d’unes altres per la mateixa maleïda raó», va dir.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034