La sort del líder ultradretà
La justícia del Brasil deixa Bolsonaro camí de la inhabilitació política
«A la meva edat, m’agradaria mantenir-me 100% actiu en la política. Si em treuen els drets, és un afront». Jair Bolsonaro pot convertir-se la setmana que ve en el primer expresident del Brasil inhabilitat políticament per una alta instància judicial. El Tribunal Superior Electoral (TSE) decidirà si l’excapità de l’Exèrcit, de 68 anys, va abusar del seu poder quan el 2022, en plena campanya proselitista, va convocar diplomàtics estrangers per advertir-los sobre la falta de transparència de les urnes electròniques, les mateixes que li havien donat la victòria el 2018 però que, de sobte, es van tornar l’excusa per impugnar el que les enquestes auguraven: el triomf de Luiz Inacio Lula da Silva.
Bolsonaro va mentir davant els ambaixadors i, de totes les causes que es van obrir en contra d’ell al concloure el Govern d’ultradreta, aquesta és la que sembla que s’encamina a un dictamen sense precedents que el deixaria fora de carrera en els comicis de presidencials de 2026 i 2028. El TSE mai havia obrat en aquesta direcció. El 1993, el president Fernando Collor de Mello va ser destituït per corrupció. El Congrés el va inhibir d’exercir càrrecs públics per set anys. Sobre l’esquena de Lula va caure una mesura de naturalesa similar. Però el dictamen del jutge Sergio Moro va ser anul·lat pel Suprem a causa de nombroses irregularitats que van permetre al líder del Partit dels Treballadors (PT) recuperar els seus drets polítics i tornar a la presidència.
Els set jutges del TSE ho deliberaran dimarts vinent i, si existeixen desavinences, tornaran a reunir-se dijous. D’acord amb el diari carioca O Globo, Alexandre de Moraes, la principal autoritat del tribunal, ha aconseguit que els altres jutges desisteixin de frenar el procés contra Bolsonaro. De Moraes, segons assenyalar el seu columnista Malu Gaspar, va obtenir dels ministres Kassio Nunes Marques i Raul Araujo «la promesa que donarien els seus vots» a favor de la inhabilitació. L’entorn de l’exmandatari és pessimista. Estimen que la votació seria de 6 a 1 i només un miracle polític i judicial postergaria un altre mes aquesta sentència.
Comanda de clemència
Bolsonaro, que va tornar al seu país a l’abril, procedent dels Estats Units, va abandonar breument el seu odi manifest als magistrats per pregar clemència. No només al TSE, sinó al Suprem Tribunal Federal (STF), del qual també forma part De Moraes, el seu blanc predilecte de les invectives mentre governava. Al seu torn, ha esgrimit en la seva defensa una jurisprudència que ha beneficiat altres mandataris, Dilma Rousseff i el vicepresident Michel Temer, que va ocupar aquest càrrec després de la destitució parlamentària de la representant del PT.
L’excapità no guarda gaire esperances de ser escoltat. Per això va comparar la seva sort judicial amb «el que està passant» a Nicaragua, on Daniel Ortega «empresna els seus opositors», i a la veïna Bolívia. Allà ha sigut jutjada la presidenta interina Jeanine Áñez per la seva participació en la conjura que va treure del Govern Evo Morales el novembre de 2019.
Brasilers dividits
«Excloure Bolsonaro de l’arena electoral és un acte d’autodefensa», va assenyalar Bruno Boghossian, columnista del diari ‘Folha’ de Sao Paulo. El cap de la ultradreta, va afegir, «ha fet la vida fàcil als ministres del TSE que han començat a jutjar-lo». Durant anys «va liderar una conspiració a plena llum del dia per fer caure la credibilitat del sistema de votació del país i va deixar proves d’un pla destinat a mantenir-lo en el poder fins i tot si era derrotat».
Una enquesta de la consultora Quaest ha revelat que un 47% dels brasilers recolzen la inhabilitació de l’expresident, contra un 43% que la rebutgen. El sondeig mostra fins a quin punt no només la societat continua dividida en relació amb la figura de Bolsonaro. Aquest suport és encara l’arma que creuen tenir els sectors més radicals per evitar qualsevol condemna. De fet, el diari paulista ‘Estado’ acaba de consignar que el ‘bolsonarisme’ es prepara per tornar ingovernable el principal districte d’aquest país, administrat per Tarciso Gómes de Freitas, un exaliat que ha fet un pacte de convivència amb Lula.
Altres causes sensibles
Notícies relacionadesA més de les imminents novetats del TSE, l’horitzó judicial de l’home que es va creure eternitzat al palau Planalto són inquietants. Les causes en contra de Bolsonaro són diverses i entre elles hi ha la seva responsabilitat en la gestió de la pandèmia, que va matar més de 700.000 persones, i l’escandalosa temptativa d’apropiació de joies obsequiades per la monarquia saudita. No obstant, existeix un altre expedient més sensible, com ha recordat Cristiano Zanin, que va ser advocat de Lula i el president vol que ocupi una cadira a l’STF. El lletrat ha demanat que es redoblin els esforços per establir les connexions de Bolsonaro amb l’intent de fer caure les institucions de l’Estat del 8 de gener.
Una de les proves més contundents de la seva possible vinculació és el projecte colpista descobert per la policia a la casa de l’exministre de Justícia Anderson Torres. L’excapità va tornar a exaltar els seguidors que van prendre Brasília aquell diumenge, una setmana després que Lula assumís la presidència. «¿Quin cop és aquest que es fa un diumenge amb senyoretes amb la bandera brasilera i la Bíblia sota el braç?»
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia