Perfil

Kyriakos Mitsotakis, un líder amb política a la sang

Kyriakos Mitsotakis, un líder amb política a la sang
3
Es llegeix en minuts
Begoña González
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Es podria dir que ho porta a la sang. Que li ve de família. Kyriakos Mitsotakis va néixer en el si d’una dinastia política cretenca i aquest diumenge ha revalidat el seu lideratge al capdavant del país hel·lè. El líder conservador grec tornarà a dirigir durant almenys quatre anys més una Grècia que sembla que ha girat full de l’enfonsament financer de la crisi amb les mesures liberalistes. 

El seu primer mandat va estar marcat per la reactivació d’una economia que encara s’estava recuperant quan va arribar al poder el 2019, després d’anys de col·lapse financer i dràstics plans d’austeritat. El conjunt de mesures liberals que ha anat implementant, així com el seu potent cognom en els últims quatre anys li han fet guanyar una imatge d’home dur, arrogant i fortament conservador que aquesta última campanya ha mirat de difuminar. 

Mitsotakis, que no se sent gaire còmode entre multituds, ha intentat corregir la seva imatge apareixent amb roba informal durant els viatges de campanya, amb camisa blanca, sense corbata i fins i tot amb jaqueta amb caputxa. Una altra de les intencions d’aquesta campanya va ser apropar-lo als joves. Volia que importés poc el seu cabell canós ampliant la seva presència a les xarxes socials. Per fer-ho, Mitsotakis ha fet campanya a TikTok en un intent d’atreure els joves, i en entrevistes televisades ha abordat temes encara poc presents a l’esfera pública grega, com l’IVA sobre la protecció sanitària femenina.

Passat polític privilegiat

Però aquestes estratègies no han aconseguit esborrar el seu passat polític privilegiat. Kyriakos és fill de l’exprimer ministre Konstantinos Mitsotakis (1990-1993), la seva germana va ser ministra d’Afers Exteriors i un dels seus nebots és l’alcalde actual d’Atenes, mentre que un altre d’ells va ser el seu estret assessor abans de ser destituït enmig de l’escàndol de les escoltes il·legals l’estiu passat. La política li corre per les venes, però això no exclou que hagi llaurat cada petita fita de la seva carrera. 

Antic ministre de Reforma Administrativa i Govern Electrònic, Mitsotakis va aconseguir el control del seu partit, el centredretà Nova Democràcia (ND) el 2016, després d’unes primàries internes molt ajustades en què, de fet, ningú el considerava el favorit. Però les va guanyar, i fer-ho d’aquesta manera li va servir políticament perquè li va permetre presentar-se, ja en les eleccions passades, com a algú que és on és no pel seu cognom ni el seu pare, sinó per la seva actitud i tendència reformista i liberal. Dins del partit, Mitsotakis ha aconseguit ajuntar l’ala nacionalista i el corrent liberal que ell representa.

Llicenciat per la Universitat de Harvard (Estats Units), Kyriakos Mitsotakis va fer carrera com a assessor financer a Londres, sobretot a McKinsey, abans d'agafar la torxa política familiar. Elegit diputat de ND el 2004, va ser nomenat ministre de Reforma Administrativa en plena crisi grega, un període durant el qual va procedir a fer retallades massives en la funció pública.

El 2016, un any després que la formació fos derrotada pel partit d’esquerres d’Alexis Tsipras, va ser elegit líder de Nova Democràcia i tres anys després, va arribar al poder.

Escàndols

Notícies relacionades

El mandat de Mitsotakis no ha estat exempt d’uns quants escàndols. L’actual primer ministre grec ha sigut acusat en diverses ocasions d’haver rebut, el 2007, regals per valor de 130.000 euros. Una de les empreses que suposadament li va donar aquests obsequis va ser la multinacional Siemens. Mitsotakis, en el seu moment, es va declarar innocent; el cas, que es va portar a la justícia grega, encara està pendent d’investigació judicial.

A més, l’estiu passat, Mitsotakis es va veure obligat a acomiadar el seu nebot d’un alt càrrec governamental per haver aprovat l’ús d’un virus informàtic similar a Pegasus per mirar d’infectar el telèfon mòbil del líder del Pasok, Nikos Androulakis, i de dos diputats de l’oposició, a més de com a mínim dos periodistes.