Eleccions al país hel·lè
La patacada de l’esquerra grega evidencia la seva necessitat de regeneració
La victòria de la dreta a Grècia en les eleccions generals de diumenge al país ha obert un debat sobre la necessitat de regeneració dins de l’esquerra hel·lena. Més encara quan la patacada de Syriza, el principal partit de l’oposició al conservador Kyriakos Mitsotakis, està acompanyada per algunes circumstàncies impossibles d’eludir.
La primera és una participació que ha sigut la més baixa des de la restauració de la democràcia a Grècia el 1974: només el 52,83% de l’electorat va decidir exercir el seu dret al vot, cosa que equival amb prou feines a uns cinc de 10 milions d’electors. La segona és la fragmentació de l’electorat progressista, que mostra una clara erosió del consens de Syriza.
Diversos partits han captat el descontentament amb el partit esquerrà. Un d’aquests ha sigut Plefsi Eleftherias (Curs per a la Llibertat), que va obtenir el 3,17% (vuit escons), i ha entrat per primera vegada al Parlament. La formació, nascuda el 2016 i acusada de no tenir un veritable programa polític, va ser creada per Zoe Konstantopoulou, antiga directiva de Syriza i una de les grans detractores de Tsipras quan era primer ministre (2015-2019) i va accedir a les mesures d’austeritat demanades per la Unió Europea (UE).
Desunió
Més rellevant encara ha sigut el resultat dels socialistes del Pasok, els quals, després de la patacada de les generals del 2015 (quan van registrar tot just el 6,29% dels suports), han tornat a presentar-se en aquestes últimes dues voltes electorals, i van obtenir al voltant del 12%.
Un tercer partit és MeRA25, la formació de l’economista Iannis Varoufakis, exministre d’Economia de Tsipras, que va obtenir el 2,49% (129.859 votants), i s’ha quedat fora del Parlament. El quart són els inoxidables comunistes del KKE, que, si bé mai han patit grans fluctuacions, van créixer fins al 7,69% en l’última elecció, uns tres punts més que en els anteriors comicis de juliol del 2019.
Resultat d’això ha sigut un mapa polític grec gairebé integralment tenyit de blau, el color de Nova Democràcia, a excepció de la la petita regió de Rodopi; això és, set unitats administratives regionals més que han virat cap a la dreta, comparat amb el 2019. Això també inclou les quatre entitats de la ‘roja’ illa de Creta, on, no obstant, l’esquerra, sumant tots els partits, continua tenint més vots que la dreta. ND ha guanyat, així mateix, a Evros, on les denúncies d’agressions contra migrants han sigut múltiples.
Renovació difícil
Amb això com a punt de partida, el mateix Tsipras diumenge va admetre la derrota i ha indicat que Syriza necessita persones «noves». L’esquerrà fins i tot ha posat el seu càrrec a disposició i ha dit que se sotmetrà «al judici dels afiliats». El problema és que no hi ha candidats clars per a la seva successió, cosa que podria obrir una llarga transició o posar en marxa un procés de transformació del partit que no l’afecti directament a ell, sinó a alguns dels seus quadros.
La raó també remet a la naturalesa mateixa de la Coalició de l’Esquerra Radical, el nom originari de Syriza. Un partit que va néixer el 2004 com una complexa amalgama de socialistes, trotskistes, maoistes i ecologistes, que, caiguda l’URSS, es van negar a seguir el KKE i els seus postulats pròxims a Moscou.
Tsipras, en aquells anys, era la principal goma d’enganxar del grup, cosa que deixa en l’aire el futur de Syriza si ell abandona el barco en un moment de dificultat. «És probable que Tsipras enfronti noves preguntes sobre el seu futur, ja que no hi ha un clar successor potencial per al carismàtic exlíder comunista», ha opinat, en aquesta línia, el politòleg Iorgos Patsambekis.
Però Antonis Karampatzos, professor de Dret Privat a la Facultat de Dret d’Atenes de la Universitat Nacional i Kapodistriana de Atenas, també ha assenyalat els errors del líder de Syriza. «El que ha faltat a Syriza ha sigut un discurs programàtic seriós, després de tants anys de crisi la gent pot valorar molt més la seguretat que les noves idees i experiments», va dir Karampatzos, al mitjà balcànic BIRN.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034