Aterra a Bielorússia l’avió privat del cap de Wagner

ALEXANDER ERMOCHENKO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’avió privat de Ievgueni Prigojin, el líder del grup de mercenaris russos Wagner, ha aterrat aquest dimarts a Bielorússia procedent de Rússia, segons ha informat l’equip d’investigació bielorús Gayun, que es dedica a monitorar l’activitat militar al seu país. De moment, es desconeix qui ha viatjat a bord.

L’avió ha aterrat a les 7.37 hores (hora local), d’acord amb les dades de Flightradar24. Es tracta d’un Ebraer Lecacy 600 amb uns codis d’identificació que coincideixen amb un avió que els Estats Units atribueixen a Autolex Transport, una empresa vinculada a Prigojin. Va ser inclòs en la llista de sancions nord-americanes el 2019.

Segons informacions publicades per alguns perfils de monitoratge d’intel·ligència, el jet s’ha enlairat d’un aeròdrom ubicat a la regió de Rostov, la capital de la qual, Rostov del Don, van prendre combatents de Wagner durant la seva insurrecció armada de dissabte passat.

Segons l’acord entre Prigojin i el president rus, Vladímir Putin, auspiciat el mateix dissabte pel president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, el líder de Wagner aturava l’avanç de la seva marxa cap a Moscou i retirava les seves tropes per evitar un «vessament de sang». A canvi, Putin es comprometia a no processar per «traïció» cap dels participants en el motí i Prigojin es podia exiliar a Bielorússia.

Notícies relacionades

En un discurs aquest dilluns a la nit, el líder del Kremlin va oferir també el territori veí per a tots aquells combatents de Wagner que no desitgin firmar un contracte amb el Ministeri de Defensa.

El cap de Wagner va ser vist per última vegada en públic la nit del 24 de juny, quan abandonava a bord d’un vehicle Rostov del Don. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat aquest dimarts que no té informació sobre el seu parador. «No disposo de cap dada sobre això. No puc dir-li res», ha afegit Peskov.