Mercenari experimentat

Perfil | Dmitri Utkin, el segon de bord del grup Wagner i admirador del Tercer Reich

Perfil | Dmitri Utkin, el segon de bord del grup Wagner i admirador del Tercer Reich
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Quan el grup de mercenaris Wagner encara es movia a l’ombra, es deia que Dmitri Utkin n’era el líder. Però en realitat és el número 2 de Wagner i, com a tal, va ser un dels protagonistes de l’intent de cop de dissabte passat, durant el qual va liderar una de les columnes que pretenien arribar fins a Moscou. Utkin està sancionat pels Estats Units per ser un dels capitostos del grup que lidera Ievgueni Prigojin i pel Consell de la UE, que el considera «responsable de greus abusos contra els drets humans comesos pel grup, que inclouen tortures, execucions i assassinats extrajudicials».

La seva poc dissimulada simpatia pel feixisme alemany no li ha impedit formar part de l’Exèrcit regular rus, on va estar fins al 2013. En imatges que han donat la volta a les xarxes se li poden veure al pit i espatlles tatuatges de les SS, un grup paramilitar que va ser la guàrdia personal d’Adolf Hitler. El 2014 va ser membre fundador de Wagner. Al principi, eren un grup d’homes amb experiència militar sense nom, i s’apunta que d’ell va sorgir la idea de batejar-lo amb el nom de Wagner, com el cèlebre compositor alemany, un dels referents musicals del dictador alemany. A les seves files hi hauria altres partidaris d’aquesta ideologia totalitària, entre ells el grup Rusich («rus» en alemany), que llueix sense embuts símbols nazis i banderes imperialistes russes.

 

Cap de Wagner

A més de tenir àmplia experiència militar, principalment a les guerres de Txetxènia, va lluitar amb Wagner tant al Donbass –a l’est d’Ucraïna– com a Síria. Quan el grup mercenari estava fent els primers passos, ell ja va formar part dels batallons que van socórrer els aliats prorussos del Kremlin a Donetsk i Lugansk. Mitjans russos el van assenyalar d’estar darrere de la mort d’alguns líders de l’autoproclamada República Popular de Lugansk com Alexei Mozgovoy i Pavel Dremov.

Notícies relacionades

El 2015 Utkin hauria lluitat a Síria amb altres mercenaris de la companyia, on van ser vitals en el suport al costat oficialista de la Guerra Civil, en què van lluitar contra gihadistes i rebels prodemocràcia que volien enderrocar el règim de Bashar al-Assad. L’any següent es va produir la seva última aparició pública coneguda, en què se’l va poder veure a prop del president rus, Vladímir Putin, fent-se una foto amb ell. Llavors estava rebent l’Ordre del Coratge, un guardó que s’obté per «actes de valor i coratge desinteressats». La presència d’Utkin a l’esmentat esdeveniment va ser confirmada pel portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, tot i que no va esmentar cap vincle d’aquest amb mercenaris.

Després de la caiguda en desgràcia de Wagner, es desconeix si formarà part dels contingents de Wagner a la República Centreafricana, Síria o preferirà anar-se’n a Bielorússia, on ja ha arribat el líder del grup, Ievgueni Prigojin. Presumiblement, des d’allà el grup es refundarà per prosseguir amb les activitats a diferents parts del món.