Guerra d’Ucraïna

Putin agraeix als militars haver evitat una guerra civil durant el motí de Wagner

Putin agraeix als militars haver evitat una guerra civil durant el motí de Wagner
2
Es llegeix en minuts
EFE

Els efectius militars i serveis de seguretat de Rússia van aconseguir frenar una guerra civil durant la rebel·lió armada de 24 hores del grup de mercenaris russos Wagner, ha declarat aquest dimarts el president rus, Vladímir Putin.

«Vostès van protegir l’ordre constitucional, la vida, la seguretat i la llibertat dels nostres ciutadans, van salvar el nostre país de commocions, van aturar una guerra civil», ha afirmat durant un acte a la plaça de les Catedrals del Kremlin. Allà ha reunit representants de les agències de seguretat i de Defensa de Rússia que van participar en l’operació antiterrorista el cap de setmana.

Segons el mandatari, els militars i agents dels serveis d’intel·ligència «van tallar el camí de la rebel·lió, que hauria tingut com a resultat inevitable el caos». «En aquesta situació difícil van actuar amb precisió, coordinadament, van mostrar amb fets la seva fidelitat al poble de Rússia i al seu jurament militar, van mostrar la seva responsabilitat davant el destí de la pàtria i el seu futur», ha dit.

Combatent «heroicament»

Ha recordat que els uniformats «van garantir el treball dels principals centres de comandament, les instal·lacions estratègiques (incloses les de Defensa), la seguretat de les zones frontereres i la rereguarda de totes les unitats que continuaven combatent heroicament al front». «No vam haver de retirar unitats de la zona de l’operació militar especial» a Ucraïna, ha afirmat.

Ha recordat la mort de diversos pilots durant la sublevació, a l’assenyalar que no «els va tremolar la mà i van complir amb honor les ordres i el seu deure militar», i per això ha demanat honrar la memòria dels caiguts amb un minut de silenci. «La vostra decisió i coratge, junt amb la consolidació de tota la societat russa, van tenir un enorme i definitiu paper en l’estabilització de la situació. Les persones que es van veure implicades en la revolta van veure que l’Exèrcit i el poble no es posaven al seu costat», ha afegit.

Notícies relacionades

Ha indicat que «l’emplaçament ràpid i precís de les unitats va permetre frenar el desenvolupament d’una situació extremadament perillosa al país i evitar víctimes civils».

En el que és la seva tercera intervenció sobre la rebel·lió armada des de dissabte passat, el mandatari ha agraït a tots els efectius de les Forces Armades, dels serveis d’ordre públic i la intel·ligència «el seu servei, coratge i valor, així com la seva fidelitat al poble rus».