Entendre-hi més
La salut de Mohamed VI, el secret més ben guardat del Marroc
Mohamed VI haurà de guardar repòs
Aparentment, no es mou res al Marroc sense que el rei ho sàpiga. A més de cap de l’Estat, Mohamed VI és el comanador dels creients i president del consell dels ulemes (líders religiosos), cap de l’Exèrcit i la més alta autoritat judicial. Però el cert és que malgrat l’immens poder que acumula blindat per una Constitució que el consagra com una figura «inviolable», el monarca és un rei absent, que ha passat mesos retirat de la vida pública, fora del país la major part del temps, i les últimes aparicions de la qual, des del maig passat, només han desencadenat la preocupació i tota mena de rumors al regne alauita.
🇲🇦👑|Tamesna: SM le Roi Mohamed VI a procédé aujourd'hui à l'inauguration de la Cité des Métiers et des Compétences de la région Rabat - Salé - Kénitra, un établissement de formation professionnelle de nouvelle génération au service de l'excellence et de l'innovation. pic.twitter.com/AQU9MKlyAU
— Moroccan History 🇲🇦۞ (@MoroccanSories) 30 de mayo de 2023
Va ser amb motiu de la presentació d’un prototip d’automòbil d’hidrogen fabricat íntegrament al Marroc quan després de diversos mesos, el 15 de maig, els marroquins van descobrir un Mohamed VI visiblement més prim i pàl·lid, demacrat. Enmig d’un hermetisme oficial, tant del Govern com de la Casa Reial, només els rumors i mitjans de comunicació estrangers apunten a un empitjorament de la presumpta malaltia que té des de fa anys: la sarcoïdosi, una complexa malaltia autoimmune que pot inflamar diferents òrgans, per a la qual no hi ha una cura més enllà del tractament simptomàtic.
Mohamed VI, de 59 anys i al tron des del juliol del 1999, ha cancel·lat en els últims mesos diverses reunions. Així, la seva absència va ser destacable en la reunió d’alt nivell hispà marroquí que va portar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a Rabat el febrer passat. El portal d’informació Afrik.com va descriure recentment l’estat de salut del rei com a «molt inquietant» i va informar que hauria passat els tres primers mesos de l’any en la seva luxosa residència de Pointe Denis, al Gabon.
Segons altres mitjans, el monarca va ser la major part de l’any passat, uns 200 dies, a l’estranger, repartit entre el país africà, a la capital francesa (on té un palauet) i les illes Seychelles. La salut del cinquè monarca més ric del món –la seva fortuna s’estima en uns 7.000 milions d’euros– és un tema tabú al regne alauita. Oficialment només se li coneixen dues operacions per arrítmies cardíaques, el 2018 i el 2020.
La premsa internacional
Però davant l’hermetisme de Rabat, les absències i les possibles malalties de Mohamed VI han sigut airejades per la premsa internacional. «El misteri de l’absent rei marroquí», titulava el 14 d’abril el setmanari britànic ‘The Economist’ mentre el diari francès ‘Le Figaro’ parlava d’‘Intriga i opacitat en el Govern de Mohamed VI’.
Algunes informacions apunten que s’està accelerant el procés de preparació del príncep hereu Mulay Hassan, que aquest maig va complir 20 anys i el qual se’l comença a veure ja amb més assiduïtat en els actes oficials. El jove és fill del rei i la princesa Lalla Salma, de qui Mohamed VI es va divorciar el 2018. El matrimoni va tenir també una altra filla, Lalla Khadija, de 16 anys.
El parador de la princesa Salma des del divorci és un altre dels grans misteris del regne. Però en un recent article, Afrik.com situava en aquesta separació matrimonial l’inici del «descens als inferns» de Mohamed VI. Va ser llavors quan se’l va veure per primera vegada amb els musculats germans Azaitar, tres lluitadors en arts marcials amb antecedents penals a Alemanya presentats inicialment com a «entrenadors personals» fins a convertir-se en part del seu cercle més inseparable, compartint amb el rei una vida itinerant de luxe.
— Abu Azaitar (@abu_azaitar) 26 de marzo de 2021
Els Azaitar, contra el virrei
Segons remarca ‘The Economist’ al seu llarg article, «antics consellers del rei han vist com han sigut reemplaçats pels germans, que s’han convertit en autèntics guardians del palau» i «actuen com si ells mateixos fossin de la reialesa».Ali Lrambet, el periodista marroquí que va passar vuit mesos a la presó després de ser condemnat a tres anys de presó per ultratge al monarca, subscriu aquesta informació i afirma en una conversa amb EL PERIÓDICO que són els Azaitar els que decideixen qui despatxa o no amb el rei i que el seu poder ja ha passat per sobre del conseller reial, Fuad Ali El Himma, conegut com ‘el virrei’. Lrambet parla d’una «guerra» entre l’antic entorn reial i els Azaitar.
«El rei ja no mana, està ocupant-se de la seva malaltia i de la seva vida i ens ha deixat en mans de l’estat profund, una estructura oculta que ens ha tornat als anys de plom», afirma Lrambet. El periodista enumera la desena de persones que formaria part d’aquest poder a l’ombra: els dos caps dels serveis secrets, el conseller reial, el president del Tribunal Suprem, el ministre d’Interior, el cap de la policia judicial, el primer ministre i el ministre del Pressupost.
Notícies relacionadesEn una regió devastada per la pobresa i les turbulències, el Marroc és un oasi d’estabilitat que va esquivar els aixecaments populars de l’anomenada Primavera Àrab el 2011 amb reformes polítiques i constitucionals, a més de ser un soci estratègic per a Espanya en el control de la immigració. Però els desafiaments que afronta el país continuen sent els mateixos, agreujats després de l’epidèmia de la covid, la crisi provocada per les pujades de preus arran de la guerra d’Ucraïna i l’escalada del conflicte amb l’enemic històric, Algèria. I tot això sense un poder fort al capdavant i amb la successió oberta perquè la joventut del príncep hereu podria jugar en contra seu i a favor del germà del rei, Moulay Rachid, de 53 anys.
«El rei pot ser un autòcrata però té legitimitat històrica i religiosa però l’actual estructura que ens mana no té cap legitimitat, per això s’accentua la repressió», afirma. Un ex alt funcionari marroquí ho defineix així a la revista ‘The Economist’: «Som un avió sense pilot».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034