Guerra d’Ucraïna

L’AIEA no detecta explosius a la central de Zaporíjia tot i que exigeix accés a «tota» la instal·lació

L’AIEA no detecta explosius a la central de Zaporíjia tot i que exigeix accés a «tota» la instal·lació

DMYTRO SMOLYENKO / ZUMA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’Organització Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) ha portat a terme inspeccions en «seccions» de la central atòmica de Zaporíjia, sense haver-hi constatat de moment cap col·locació d’explosius. No obstant, l’organisme demana a les autoritats militars russes «accés» a tota la instal·lació, en particular al sostre dels reactors número 3 i 4, on, segons havien afirmat la vigília les autoritats militars ucraïneses, les forces ocupants russes haurien col·locat bombes a punt de fer detonar.

«Els experts de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica presents a la planta d’energia nuclear de Zaporíjia (ZNPP, per les seves sigles en anglès) en els últims dies i setmanes han inspeccionat part de les instal·lacions –incloent-hi algunes seccions del perímetre de la gran piscina de refrigeració– i han portat a terme passejos regulars per les instal·lacions, sense observar fins al moment cap indicació visible de mines o explosius», ha declarat el director general, l’argentí Rafael Grossi.

«Accés addicional»

L’alt funcionari ha aprofitat l’ocasió per demanar a la part russa «accés addicional» perquè la seva organització pugui certificar del cert l’absència de mines o explosius en tot el recinte. «En particular –sosté Grossi– l’accés a les teulades dels reactors 3 i 4, així com l’accés a «les sales de turbines» i a «algunes seccions del sistema de refrigeració de la planta». Grossi ha insistit en la necessitat que els inspectors de l’AIEA tinguin moviments il·limitats. «Amb l’increment de la tensió militar ... els nostres experts han de poder verificar els fets sobre el terreny; la seva informació objectiva i independent hauria d’ajudar a clarificar la situació actual», ha previngut el responsable, abans de constatar l’existència d’«acusacions i contraacusacions».

L’intercanvi d’incriminacions entre Kíiv i Moscou ha fet augmentar la preocupació internacional que es produís algun incident similar a la voladura de la presa de Nova Kakhovka i, per tant, una fuita radioactiva que pogués contaminar vastes extensions de territori ucraïnès i europeu. Dimarts, l’Exèrcit ucraïnès va prevenir, en un comunicat, de la possibilitat d’un atemptat de falsa bandera contra la planta per part de les forces russes i la seva intenció d’acusar-ne Ucraïna: «Objectes similars semblants a explosius s’han col·locat a les teulades dels reactors 3 i 4». «La seva detonació no hauria d’espatllar els generadors, però fa l’efecte de bombardejos des del bàndol ucraïnès», ha continuat aquesta font, avançant que Rússia faria desinformació «amb l’incident».

Notícies relacionades

Precisament, des de Moscou, Renat Karchaa, conseller de Rosatom, l’agència russa per a l’energia atòmica, que al seu torn ha assumit el control de la planta, havia informat d’un «atac» imminent contra la central «durant la nit, en plena foscor».

Davant la proximitat dels combats, en una sessió davant el Consell de Seguretat de l’ONU que va tenir lloc el 30 de maig, el director general de l’AIEA ha establert «cinc principis bàsics» per a la protecció de la central, que inclouen la necessitat que no es produeixin atacs «des de i contra la planta», i que no es converteixi la instal·lació en «un magatzem o base per a armes pesants, com ara llançagranades, sistemes d’artilleria, municions i tancs». En nombroses ocasions després de l’inici de la invasió russa, la seguretat de la instal·lació s’ha vist compromesa, i els talls del subministrament elèctric a causa dels bombardejos han sigut moneda corrent.