Guerra a l’est d’Europa

Els EUA anunciaran demà l’enviament a Ucraïna de bombes de raïm

Els EUA anunciaran demà l’enviament a Ucraïna de bombes de raïm

SERGEY BOBOK / AFP

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units anunciaran aquest divendres un nou paquet d’armament per a Ucraïna que inclourà bombes de raïm, segons han confirmat dues fonts oficials a l’agència Reuters. Grups de defensa de drets humans ja han manifestat el seu rebuig d’aquesta entrega d’un tipus d’armes que estan prohibides per tractats internacionals. Ni Washington ni Kíiv són signants d’aquests acords, tot i que sí molts dels seus aliats.

La Casa Blanca va afirmar fa uns dies que l’enviament d’armes de raïm estava «sota una consideració activa».

L’oenagé Human Rights Watch ha cridat aquest dijous Rússia i Ucraïna a deixar d’utilitzar aquest tipus de munició i ha apressat els EUA a no subministrar-les. Segons HRW, els dos bàndols en disputa han utilitzat bombes de raïm, que haurien matat civils ucraïnesos.

El nou paquet d’armament a Kíiv, estimat en uns 500 milions de dòlars, inclou munició per al sistema HIMARS i els vehicles de combat Bradley.

L’Exèrcit dels EUA estima que les bombes de raïm seran útils per a Ucraïna. Segons va explicar un oficial del Pentàgon el mes de juny, no han sigut encara aprovades per les restriccions del Congrés i les inquietuds que desperten entre els aliats.

Efecte terrible

Notícies relacionades

Concretament, la Convenció sobre les Municions de Raïm del 2008, firmada per més d’un centenar d’estats, entre els quals Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia o Espanya, prohibeix terminantment als seus 107 signants l’ús, desenvolupament, producció, adquisició, emmagatzematge i transferència d’aquesta classe d’armament. Tot i que Washington no n’és signant, s’ha de recordar que l’Exèrcit nord-americà va començar a reduir la producció d’aquesta munició el 2016. Un any després, un informe del Comandament Central de l’Exèrcit dels EUA descrivia el terrible efecte dels centenars de petits explosius disseminats per cada coet portats contra les poblacions civils.

«No hi ha justificació possible», va lamentar la secretària general d’Amnistia Internacional, Agnès Callamard, després de l’atac  que Rússia va fer el 25 de febrer del 2022, al poc temps de començar la guerra, contra un refugi civil al nord-est d’Ucraïna. «Per llançar municions de raïm en àrees poblades, una arma inherentment indiscriminada, prohibida per convencions internacionals i que demostra un flagrant menyspreu per les vides dels civils», va advertir.