Aliança Transatlàntica

Orbán recolza l’entrada de Suècia a l’OTAN i responsabilitza del retard el Parlament

Orbán recolza l’entrada de Suècia a l’OTAN i responsabilitza del retard el Parlament

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

El primer ministre d’Hongria, l’ultranacionalista Viktor Orbán, va assegurar aquest divendres que recolza l’entrada de Suècia a l’OTAN, pendent només del vistiplau hongarès i turc, i va dir que el retard es deu al fet que el Parlament, en què el seu partit (Fidesz) té majoria absoluta, encara no l’ha ratificat.

«El Govern hongarès ja ha pres una decisió sobre l’adhesió de Suècia a l’OTAN, i de manera positiva. Donem suport a l’adhesió sueca, però el Parlament hongarès encara no ha ratificat aquesta decisió», va dir Orbán a Viena, on ha participat en una cimera migratòria junt amb Àustria i Sèrbia.

Preguntat sobre si la ratificació hongaresa es retardarà al setembre, després de la pausa estiuenca al Parlament, Orbán va dir que està en contacte permanent tant amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, com amb els turcs» i que Hongria actuarà si es pot fer alguna cosa per «no retardar les decisions».

Cimera a Lituània

Stoltenberg ha convocat una reunió per al pròxim dia 10 amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, per mirar d’arribar a un acord abans de la cimera que l’Aliança celebra a Lituània a partir del dia 11.

Hongria i Turquia són els únics membres de l’OTAN que no han donat el vistiplau a la incorporació de Suècia, que en va demanar l’accés fa més d’un any. Hongria ha anat retardant l’entrada de Suècia amb arguments que han anat canviant amb el temps.

Notícies relacionades

A finals del 2022, l’explicació era que el Parlament estava molt ocupat amb les reformes legals que li exigeix la Comissió Europea per tenir accés a fons econòmics bloquejats. Després, el Govern hongarès va argumentar que Suècia i Finlàndia havien criticat la qualitat de l’Estat de dret a Hongria.

Hi ha analistes que veuen en aquest veto una manera de pressionar la Unió Europea (UE) perquè desbloquegi els fons que manté congelats fins que Hongria demostri que els utilitzarà complint les normes comunitàries.

Temes:

Suècia OTAN