Imputat per presumptes crims de guerra
Putin no assistirà a la cimera dels BRICS a Sud-àfrica per temor de ser arrestat
Pot ser que mai arribi a asseure’s al banc dels acusats, però no hi ha dubte que el Kremlin s’ha pres molt seriosament l’ordre d’arrest internacional que pesa sobre el seu líder. Vladímir Putin no assistirà a la cimera dels BRICS prevista per al mes d’agost a Sud-àfrica, segons ha confirmat el seu president, Cyril Ramaphosa. La notícia s’ha conegut després que Pretòria fes un últim intent per mirar de desactivar l’explosiu embolic a què s’enfrontava amb una sol·licitud davant el Tribunal Penal Internacional (CPI) perquè li permetés ignorar l’ordre d’arrest que pesa sobre Putin per la seva presumpta responsabilitat en la deportació forçosa de milers de nens ucraïnesos a Rússia. No sembla, no obstant, que la sol·licitud hagi progressat.
Moscou ha confirmat aquest dimecres que serà el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, qui assisteixi a la reunió del grup d’economies emergents, que inclou també la Xina, el Brasil i l’Índia, a més de Sud-àfrica i Rússia. Putin es limitarà a «una participació de ple dret» per videoconferència. «Per mutu acord, el president Vladímir Putin de la Federació de Rússia no assistirà a la cimera, però el país estarà representat pel ministre de Relacions Exteriors, Serguei Lavrov», va assenyalar la presidència sud-africana en un comunicat.
Declaració de guerra
Sud-àfrica és un dels països del sud global que no recolza la política de sancions contra Rússia per la seva agressió militar a Ucraïna, però com a país signatari de l’Estatut de Roma que va servir per crear el CPI està obligat a complir les seves resolucions, com l’emesa a finals de març contra Putin per «tractar els nens ucraïnesos com si fossin un botí de guerra», en paraules del fiscal en cap del CPI, Karim Khan.
Notícies relacionadesPretòria s’havia negat fins ara a clarificar públicament com procediria en cas que Putin aterrés al país, però aquesta mateixa setmana Ramaphosa va assenyalar que la detenció equivaldria a una declaració de guerra. «Sud-àfrica té un problema obvi per executar l’ordre d’arrest i detenció del president Putin», va dir el dirigent sud-africà al respondre a una demanda presentada pel principal partit de l’oposició de Sud-àfrica, l’Aliança Democràtica (AD), per aconseguir una «ordre declaratòria» que garantís la detenció del líder del Kremlin.
«Rússia ha deixat clar que arrestar el seu president suposaria una declaració de guerra. I seria contrari a la nostra Constitució arriscar-se a entrar en guerra amb Rússia», va afegir Ramaphosa en la resposta judicial. El Kremlin ha negat que abordés en aquests termes l’assumpte amb Sud-àfrica.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"