Guerra d’Ucraïna

Rússia agreuja la crisi del gra amb bombardejos contra la infraestructura ucraïnesa

Rússia agreuja la crisi del gra amb bombardejos contra la infraestructura ucraïnesa
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot just uns dies després de denunciar l’acord que establia un corredor marítim perquè Ucraïna continués exportant gra als seus mercats habituals malgrat la guerra, Rússia la llançat successives onades d’atacs contra infraestructura portuària a Odessa i altres localitats ucraïneses del sud del país destinada a emmagatzemar aquesta vital matèria primera, agreujant el fantasma d’una crisi alimentària global que està despertant gran preocupació al continent africà. El Kremlin ha advertit, a més, que qualsevol barco que transporti gra s’arrisca a ser atacat ja que el pacte no està vigent i aquestes aigües són pròximes a llocs on les forces russes estan portant a terme operacions bèl·liques.

«Les terminals de gra i les infraestructures portuàries d’Odessa i Txernomorsk van ser atacades», causant danys «als magatzems i el port d’Odessa», ha informat el ministeri de Defensa local. La fiscalia ucraïnesa ha anat més lluny, qualificant l’atac com «el més important» a la regió. Només durant les últimes hores, les forces russes han disparat una trentena de drons suïcida explosius, sent interceptats només uns 23, un percentatge molt inferior al que ve sent habitual, que va permetre a les forces russes causar greus destrosses. «Terminals de gra i petroli van resultar afectats», ha constatat la fiscalia.

Immediatament, el president Volodímir Zelenski ha acusat Moscou d’intentar empitjorar la crisi del gra, ja de per si greu després de la retirada de Moscou de l’acord aconseguit gràcies al bon ofici de Turquia. «Els terroristes russos van apuntar de manera deliberada contra les infraestructures de l’acord del gra», ha denunciat el mandatari ucraïnès en el seu compte de Telegram, i ha aprofitat l’ocasió per expressar la seva voluntat de «reforçar la protecció de les persones i les infraestructures portuàries». «El principal objectiu és destruir la possibilitat que Ucraïna transporti el seu gra», ha denunciat al seu torn el principal assessor de Zelenski, Mikhailo Podoliak.

Exigències de Rússia

Notícies relacionades

Des de Moscou, el llenguatge utilitzat pels dirigents russos apuntava exactament en aquesta direcció: qualsevol barco procedent de ports ucraïnesos que intenti navegar pel mar Negre s’arriscava a ser atacat. «Estem parlant d’una àrea pròxima a una zona de guerra: sense les garanties de seguretat apropiades, certs riscos apareixen, i en aquest sentit si alguna cosa es formalitza sense la participació de Rússia aquests riscos s’han de tenir molt en compte», ha advertit el portaveu presidencial rus, Dmitri Peskov. Moscou exigeix com a condició per tornar al pacte l’aixecament de les traves a les seves exportacions alimentàries i de fertilitzants, una exigència que és considerada a Europa i els EUA com una temptativa per la porta del darrere de reduir les sancions econòmiques arran de la invasió d’Ucraïna.

La suspensió de la participació russa en l’acord va ser comunicada dilluns per Moscou a través d’una notificació enviada al Centre de Coordinació Conjunta d’Istanbul, poc després d’un espectacular atac contra el pont que uneix la Crimea ocupada amb territori de la Federació Russa. Davant la possibilitat que es dispari el preu del gra, el portaveu de l’ONU, Stephane Dujarric, està intentant desbloquejar la situació «amb algunes idees», ha destacat. Dirigents com el ministre d’Exteriors de Kenya, Korir Sing’Oei, han arribat a qualificar la decisió del Kremlin de «punyalada per l’esquena», i podria minvar, a mitjà termini, la influència que Rússia ha intentat guanyar al continent africà els últims anys.