Relacions entre Washington i Pyongyang
El soldat dels EUA detingut a Corea del Nord: abandonat per la seva dona i pendent de judici
Més de 30.000 nord-coreans han fugit al sud des que va acabar la guerra el 1953. Del nombrós gremi de desertors de la península coreana sorprenen els que prenen el sentit a la recerca del paradís comunista. El soldat nord-americà Travis King és l’últim a creuar el filat de sud a nord després d’una fugida insòlita que turmentarà el seu Govern.
Dimecres al matí encara s’ajuntaven les peces del puzle per donar-li sentit a l’inversemblant. Travis, de 23 anys, és explorador de cavalleria de la Primera Divisió Cuirassada a Corea del Sud. Acabava de complir dos mesos de presó per un delicte d’agressions després d’un incident amb un cotxe de policia i havia sigut custodiat al matí fins a l’aeroport d’Incheon (Seül) amb un bitllet cap a Texas.
Allà l’esperava un altre judici i la probable expulsió de l’Exèrcit. Els guàrdies el van deixar després del pas de duanes i, sense saber com, va sortir de la terminal i va arribar a Panmunjom, més de 50 quilòmetres al nord.
Semblava una broma però era bogeria
És a la Zona Desmilitaritzada, un fòssil de la Guerra Freda amb mines terrestres, tanques electrificades i filferros espinosos. A Panmunjom ressona la Història: va ser l’escenari de l’armistici el 1953, a la seva Casa de la Pau van intentar els dos governs coreans el desglaç anys enrere i també allà es van trobar Kim Jong-un i Donald Trump durant el ja extingit procés de negociacions.
És també un destí turístic i fins a la pandèmia encara es podien divisar amb prismàtics els soldats nord-coreans. King es va unir a un dels grups de visitants estrangers i, aprofitant una distracció, va enfilar cap a la frontera nord-coreana.
Ho descrivia un testimoni citat a la cadena CBS: «Aquest home va emetre un fort HAHAHA i es va posar a córrer entre els edificis. Vaig pensar que era una broma però, al no tornar, em vaig adonar que no ho era. Tots van reaccionar de sobte i va ser una bogeria».
El pitjor moment per a Biden
No hi ha notícies encara de Pyongyang. LaCasa Blanca ha confirmat la fugida i diu que ja està conversant amb Corea del Nord per resoldre un assumpte que li esclata a Biden en el pitjor moment.
La més que probable detenció del soldat coincideix amb l’arribada del primer submarí nord-americà amb capacitat nuclear a Corea del Sud en les últimes quatre dècades. És la culminació d’una espiral de tensió amb llançaments de míssils i inflamades amenaces.
Els detinguts nord-americans són excepcionals actius diplomàtics per a Corea del Nord. La casuística suggereix que Travis serà explotat per la propaganda i utilitzat després en negociacions amb Washington. Els alliberaments obliguen a la genuflexió nord-americana que l’ego nord-coreà demana.
Honors al règim
Alguns expresidents han volat a Piongyang per emportar-se de tornada compatriotes després de mostrar els seus honors al règim. Jimmy Carter va treure el 2010 un activista religiós afroamericà que havia travessat la frontera per convèncer Kim Jong-il, pare de l’actual dictador, que confessés els seus pecats. Bill Clinton també va volar per emportar-se dos periodistes per «raons mèdiques». Els episodis són fàcilment vendibles a l’audiència interna com a prova d’un govern poderós i misericordiós alhora.
La mare de King ha afirmat que veu el seu fill incapaç de travessar voluntàriament la frontera i que, en tot cas, continua orgullosa d’ell i el vol de tornada al més aviat possible. Les raons de la seva evasió són un misteri tot i que aquestes rialles estrepitoses corrent fent l’enemic descarten una sòlida estabilitat mental. És probable que influís el seu horitzó ombrívol immediat i que Corea del Nord, al cap i a la fi, li semblés el camí menys dolent, com havia conclòs mig segle enrere Joseph Dresnok, un dels últims desertors nord-americans.
Un únic permís
Els primers 21 anys de vida del «camarada Joe» no van ser envejables. La seva dona l’acabava d’abandonar per un altre, no tenia familiars als Estats Units i l’esperava un judici militar per haver abandonat el campament per ficar-se al llit amb una coreana. L’empenyia també el rancor després d’haver sigut obligat a netejar un carro blindat amb un raspall de dents i un cub d’aigua en una nit glaçadora per alguna de les seves entremaliadures.
Notícies relacionadesLa conclusió va ser diàfana: qui res té, res té a perdre. Va agafar el seu fusell i va córrer en direcció al nord a través d’un camp de mines donant per probable que no arribaria sencer. Però hi va arribar, també es va salvar del comprensible impuls dels soldats nord-coreans de tirotejar un nord-americà que s’acostava armat i va ser traslladat amb tren a Pyongyang. Allà es va trobar amb el soldat Larry Abshier i en l’any i mig rebria el sergent Robert Jenkings i l’especialista Jerry Parish. Els quatre van ser un èxit de la propaganda que Kim Il-Sung, fundador del país, no es va cansar a airejar en portades de revista i pel·lícules.
Només Jenkins va rebre el permís per partir cap a Tòquio amb la seva dona japonesa. La resta va morir dècades després a Corea del Nord. Dresnok es va casar amb una romanesa segrestada i va tenir dos fills que, a la seva mort, el van acomiadar en un coreà amb fort accent del nord i els pins dels líders a la solapa dels seus uniformes militars.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034