Guerra a l’est d’Europa

L’Aràbia Saudita acollirà converses sobre Ucraïna amb una nombrosa presència del Sud Global i sense Rússia a la taula

L’Aràbia Saudita acollirà converses sobre Ucraïna amb una nombrosa presència del Sud Global i sense Rússia a la taula

EFE\SERGEY DOLZHENKO

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El front bèl·lic a Ucraïna amb prou feines s’ha mogut en els últims mesos, però sí que ho ha fet la diplomàcia internacional, cada vegada més involucrada en la recerca d’un marc de mínims que serveixi per impulsar eventualment una negociació de pau per aturar la guerra al país eslau. L’Aràbia Saudita acollirà a finals d’aquesta setmana una ronda de converses a què han sigut convidats una trentena de països, tant del bloc occidental com de l’anomenat Sud Global, segons va avançar diumenge ‘The Wall Street Journal’. La cimera, prevista per al 5 i 6 d’agost a la ciutat portuària de Jidda, ha sigut confirmada per la presidència ucraïnesa, que aspira que els països neutrals del sud acceptin els seus paràmetres com a punt de partida per a futures negociacions amb Moscou. Els representants russos, no obstant, no han sigut convidats a participar en la cita.

Tant aquesta guerra com les iniciatives diplomàtiques que l’envolten estan posant de manifest que el món ha canviat. La multipolaritat sembla haver arribat per quedar-se. Com s’ha demostrat amb les sancions contra Rússia, Occident ja no és capaç d’imposar les seves regles a la resta del món, i la postura de les potències emergents ha passat a ser un factor de pes en el conflicte. Els dos bàndols no només miren de conquistar-les, sinó que el mateix Sud Global, que està pagant conseqüències com la ruptura de l’acord del gra, ha adoptat una posició inusualment proactiva.

La setmana passada Vladímir Putin va rebre a Sant Petersburg desenes de líders africans que, segons la portaveu del Kremlin, haurien proposat prop de 30 iniciatives diplomàtiques per desembussar el conflicte d’Ucraïna. També la Xina va presentar fa mesos la seva. Turquia no ha deixat de mediar, mentre que l’Aràbia Saudita hauria ajudat a forjar acords per a l’intercanvi de presoners, així com per a la devolució a Ucraïna d’alguns dels milers de nens forçosament deportats a Rússia per les autoritats ocupants. 

Fórmula de pau de Kíiv

I ara arriba aquesta cimera de Jidda, a la qual han sigut convidats consellers de seguretat nacional d’uns 30 països, des de Sud-àfrica, Indonèsia, Xile i Zàmbia als EUA, el Regne Unit, Polònia i la Xina. L’objectiu aparent de la cita és que Kíiv pugui explicar i guanyar adeptes per a la «fórmula de pau» presentada fa un temps pels seus dirigents. Els 10 punts de la proposta reclamen la retirada de les tropes russes d’Ucraïna, la recuperació de la seva integritat territorial i la creació d’un tribunal especial per jutjar els crims de guerra comesos al país des de l’inici de la invasió russa. Un compendi de requisits previs perquè Kíiv s’assegui a negociar amb Moscou un acord de pau. 

«Estem plenament convençuts que el pla de pau ucraïnès s’hauria d’acceptar com a base perquè la guerra s’està lliurant al nostre territori», ha dit l’assessor presidencial ucraïnès, Andrii Yermak, respecte a la reunió a Jidda. «Alhora, volem tenir en compte les opinions i postures de totes les parts interessades, sempre que no contradiguin els principis bàsics de la llei internacional i la Carta de l’ONU».

Cimera global a finals d’any

Notícies relacionades

D’acord amb l’assessor de Volodímir Zelenski, la reunió de Jidda servirà com a continuació a la de Copenhaguen de finals de juny, en què van participar també representants de diversos països occidentals i emergents. I, si tot va bé, el procés hauria de desembocar en una cimera global a finals d’any per expressar suport a la «fórmula de pau» ucraïnesa. 

El problema és que els seus requisits xoquen frontalment amb les demandes russes, que no només reclama la Crimea annexionada il·legalment el 2014, sinó les quatre regions que ara ocupa parcialment i que també «es van annexionar» al setembre després de celebrar-hi referèndums a punta de pistola. «No crec que hi hagi cap oportunitat actualment per a una treva amb l’anomenat govern dels feixistes a Kíiv», ha dit al setmanari saudita ‘Arab News’ el diplomàtic rus, Andrey Baklanov, qui va ser ambaixador al regne dels Saud. «Estic convençut que l’única opció que tenim és aniquilar el règim a Ucraïna i tornar el país a la normalitat».