Investigació als EUA
¿Pot Trump anar a les eleccions i autoindultar-se si guanya?
L’escenari que s’obre davant la inculpació d’un president dels EUA acusat d’intentar manipular els resultats electorals que, alhora, es presentarà de nou per tornar a la Casa Blanca amb possibilitats reals d’aconseguir-ho és tan extraordinari que trenca tots els motllos. El republicà Donald Trump es disposa a posar a prova novament les costures del sistema perquè la seva situació judicial i política planteja futuribles en els quals, ara per ara, hi ha poques certeses i milers d’interrogants. La falta de precedents, caldo de cultiu d’especulacions, es presta a donar pàbul als experts, amb opinions no sempre en la mateixa línia. Entre aquests futuribles, val la pena destacar-ne un que ja està en boca d’analistes nord-americans: ¿Pot Trump presentar-se a les eleccions i autoindultar-se si guanya?
La resposta a la primera part de la pregunta entra en la categoria de les certeses. Sí, Trump es pot presentar a les eleccions malgrat estar imputat en tres causes judicials –l’última, la d’intentar manipular el resultat electoral favorable a Joe Biden–. Segons la legislació nord-americana, res impedeix que una persona es presenti a les eleccions si s’enfronta a càrrecs penals, o fins i tot si és a la presó. Un altra cosa és si els votants brindarien el seu suport a un candidat amb aquest perfil. En el cas de Trump, les dues primeres imputacions judicials no han semblat passar-li factura en l’intent de convertir-se en el candidat republicà. Encara és aviat per calcular l’impacte de la seva recent i més important acusació.
Hi ha dos precedents, molt llunyans, de candidats a la presidència dels EUA presos. El primer, el socialista Eugene Debs, el 1920, condemnat per un discurs contra la guerra el 1918, i el conspiracionista Lyndon LaRouche, condemnat per frau, que va dur a terme una de les seves vuit candidatures a la presidència, el 1992, des d’una presó federal de Minnesota. En cap cas van aconseguir el seu objectiu, però no per no poder presentar-se, sinó per la falta de favor de l’electorat.
Terreny inexplorat
Amb referència a la segona part de la pregunta, sobre si Trump podria autoindultar-se si guanya, no existeixen precedents i, per tant, s’entra en terreny inexplorat i, en última instància, obert a l’última paraula dels jutges. Autoperdonar-se suposaria una atribució extraordinària del poder presidencial i el Tribunal Suprem seria l’àrbitre final en la constitucionalitat del seu perdó.
«Som tan lluny de qualsevol cosa que hagi passat», resumeix al diari ‘The New York Times’ Erwin Chemerinsky, expert en dret constitucional de la Universitat de Califòrnia a Berkeley. «Són només conjectures i l’elecció d’un president empresonat crearia una crisi jurídica que gairebé amb tota seguretat hauria de ser resolta pels tribunals», afegeix.
Notícies relacionadesQuant a la possibilitat que Trump fos escollit president mentre estigués pres, l’expert assegura que podria ser desposseït de la seva autoritat en virtut de la 25a Esmena, que estableix un procés per transferir l’autoritat al vicepresident si el president és «incapaç de complir els poders i deures del seu càrrec». Però això requeriria que el vicepresident i una majoria del Gabinet declaressin Trump incapaç de complir els seus deures, una perspectiva remota, ja que aquests serien lleials designats pel mateix afectat.
També és probable, segons l’expert, que Trump pogués sol·licitar la seva posada en llibertat al·legant que el seu empresonament li impedeix complir les seves obligacions constitucionals com a president. Un cas així incidiria de ple en la separació de poders i els advocats de Trump argumentarien que mantenir a la presó un president degudament elegit seria una ingerència del poder judicial en les operacions del poder executiu.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034