Aliat del Kremlin

Perfil | Ievgueni Prigojin, de «cuiner de Putin» a cap dels mercenaris i exconvictes del Grup Wagner

L’empresari va ser també l’impulsor de les famoses «granges de trols» utilitzades per impactar en les eleccions nord-americanes

Perfil | Ievgueni Prigojin, de «cuiner de Putin» a cap dels mercenaris i exconvictes del Grup Wagner

MISHA JAPARIDZE / POOL / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

No es pot entendre l’existència del grup de mercenaris Wagner sense Ievgueni Prigojin, el seu líder, de la mateixa manera que no es pot comprendre la fama o la influència de Ievgueni Prigojin sense el seu grup de mercenaris. Durant anys, el també conegut com a «cuiner de Putin» va denunciar tots els que d’una manera o una altra el relacionaven amb el Grup Wagner i no va ser fins al 2022 que va acceptar públicament que existia i que ell va jugar una part fonamental en la seva creació.

Però va saltar a fama fa dues dècades, en els anys 2000, quan els seus restaurants s’encarregaven del càtering habitual del president rus, Vladímir Putin. En aquell moment es va guanyar el sobrenom del «cuiner de Putin». Llavors ja feia un temps que estava en el sector de la restauració, en què va recalar després d’haver passat anys a la presó per delictes com robatoris o assalts a domicilis durant els últims anys de la Unió Soviètica.

Concord Catering, una de les seves empreses, va començar a ser una habitual dels contractes del Govern rus en el nou mil·lenni. Això li hauria garantit la confiança dels líders russos, a més d’una quantitat ingent de diners. El Fons Anticorrupció de l’opositor rus Aleksei Navalni –entitat qualificada d’agent estranger pel Govern rus– va calcular que Prigojin té un patrimoni de més de 1.000 milions d’euros.

Un altre dels seus èxits del passat va ser la creació de «granges de trols», la més destacada Internet Research Agency (IRA). Es tracta de grups organitzats de persones que busquen difondre propaganda i atacar els crítics, normalment per influir en l’opinió pública. Lluny de negar el seu vincle, el febrer passat va dir amb orgull que va ser un dels creadors d’aquesta organització. «Mai vaig ser només el soci capitalista d’IRA. La vaig inventar, la vaig crear i la vaig dirigir durant molt temps», va assegurar en el seu canal de Telegram, la seva via preferida de comunicar-se amb el món. Va apuntar que, segons ell, «va ser creada per protegir l’espai informatiu rus de l’agressiva propaganda antirussa d’Occident». Alguns informes també el relacionen amb una altra pàgina dedicada a difondre ‘fake news’ coneguda com a Peace Data –es pronuncia igual que una paraula malsonant en rus–, tot i que ara per ara no ha fet cap declaració sobre això.

Els ‘wagnerites’ i els seus interessos

Tanmateix, la seva principal aportació a la causa russa és la creació del Grup Wagner, que pren el nom d’un dels compositors preferits del dictador alemany Adolf Hitler. Va ser creat el 2014, segons el mateix Prigojin. «Vaig netejar les velles armes jo mateix, vaig buscar les armilles antibales i vaig començar a ajuntar especialistes que em poguessin ajudar amb això. Des d’aquell moment, l’1 de maig del 2024, un grup de patriotes havia nascut, i més tard es dirien el Grup Wagner», va expressar el setembre de l’any passat, quan finalment va acceptar públicament el que ja era ‘vox populi’ a Rússia.

Quan es va fer públic que el Grup Wagner estava reclutant membres als centres penitenciaris de Rússia, un dels vídeos que va circular per les xarxes socials i canals de Telegram és un on suposadament ell mateix en persona va anar a oferir la llibertat a reus a canvi de lluitar durant uns mesos a Ucraïna. Els prometia ser lliures a l’acabar els mesos corresponents i un salari per sobre de la mitjana a Rússia, tot i que els advertia que el conflicte era més dur que el de l’Afganistan i que tothom qui desertés s’emportaria una bala per l’esquena.

 

Llengua afilada

Notícies relacionades

El «cuiner de Putin» té els ganivets preparats per a qualsevol ocasió, així ho demostren les múltiples crítiques que ha dedicat al Ministeri de Defensa rus en públic, especialment a través del seu canal de Telegram. L’acusa d’armar-los de manera insuficient i no saber gestionar el front. Aquestes paraules poden semblar poca cosa, però trenquen una de les lleis no escrites del putinisme: evitar les crítiques directes i públiques contra altres membres de l’elit que governa el país euroasiàtic.

Tot i això, els retrets cap ell o els seus homes no li proven gens bé i per això va demanar al president de la Duma, Viatxeslav Volodin, que fes alguna cosa al respecte perquè s’estudiés la possibilitat de castigar penalment els crítics contra tots els que lluiten amb el bàndol rus al front d’Ucraïna, una cosa que inclouria el Grup Wagner. L’última lectura d’aquesta llei es farà el 14 de març vinent i blindarà encara més Prigojin i els seus homes de l’escrutini públic a l’evitar que se’ls pugui «desacreditar» –acusar de crims a Ucraïna– als mitjans de comunicació.