Les hipòtesis
La mort del líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, ¿per ordre del Kremlin o d’Ucraïna?: les hipòtesis
A les xarxes socials russes es debaten diferents versions sobre el que ha passat amb el jet privat de Wagner que s’ha estavellat aquest dimecres durant un vol entre Moscou i Sant Petersburg. Canals pròxims a Wagner diuen que l’avió de Prigojin podria haver sigut enderrocat per la defensa antiaèria russa.
Prigojin hauria mort «com a resultat de les accions de traïdors a Rússia», assenyala Grey Zone, en clara al·lusió als serveis secrets russos.
Els portals Mash i Baza apunten que l’aparell podria haver sigut víctima d’un atemptat amb bomba, mentre que d’altres que va ser enderrocat per un dron enemic.
Segons el diari ‘RBC’, les autoritats estudien tres versions: un error de pilotatge, un problema tècnic o una intervenció exterior.
Diversos testimonis oculars asseguren haver escoltat dues explosions i que l’Embraer va explotar a l’aire.
Segons els mitjans, els pilots de l’avió privat mai van donar el senyal d’alarma, i per això addueixen que els ocupants van morir probablement en ple vol.
El Comitè d’Investigació de Rússia ha incoat un cas penal sobre violació de les regles de seguretat a l’hora d’operar un aparell de transport aeri.
«Quan Prigojin es va aturar a 200 quilòmetres de Moscou i de sobte va fer marxa enrere, va firmar ràpidament i voluntàriament la seva pena de mort», va comentar Mikhailo Podoliak, assessor de la Presidència ucraïnesa, al diari digital ‘Meduza’.
Dos mesos des de la rebel·lió contra el Kremlin
La catàstrofe aèria va tenir lloc exactament dos mesos després que Prigojin se sublevés contra el Kremlin (23-24 de juny), una rebel·lió en la qual va arribar a prendre durant unes hores una de les ciutats més importants del sud de Rússia, Rostov del Don.
Després de la mediació del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, Prigojin va acceptar replegar els seus mercenaris després de 24 hores de motí i traslladar la seva base a territori d’aquesta antiga república soviètica.
Després d’acusar-lo de traïció, Putin el va rebre al Kremlin; després d’això, Prigojin va anunciar que no combatria més a Ucraïna i va reprendre les operacions de Wagner a l’Àfrica.
Notícies relacionadesCoincidint amb el sinistre, Putin participava dimecres a la regió de Kursk, limítrofa amb Ucraïna, en una cerimònia oficial en ocasió del 80è aniversari de la batalla de Kursk, una de les més importants de la Segona Guerra Mundial.
L’accident també va tenir lloc just el mateix dia en què mitjans oficials van confirmar el cessament com a cap de les Forces Aeroespacials de Serguei Surovikin, un general conegut pels seus estrets llaços amb Prigojin i que va desaparèixer de l’ull públic tot just sufocar-se la revolta armada de Wagner.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034