Homenatge pòstum
Un últim adeu per a Prigojin, un home de «difícil destí»
Ciutadans de diferents parts de Rússia van voler recordar el que consideren com «un heroi de Rússia»
Tot i que les autoritats van treure les flors i altres objectes dipositats per recordar el recentment finat cap dels mercenaris de Wagner, Ievgueni Prigojin, això no va frenar uns quants ciutadans d’insistir a recordar-lo en els dies posteriors a l’accident de dimecres passat. I és que l’home «amb difícil destí», tal com el va titllar el mateix president rus Vladímir Putin despertava tota mena de sentiments entre els russos. Per a alguns, era un heroi i un patriota, tal com defensen els que lamenten la seva mort i el commemoren als carrers. Per a d’altres, va ser el líder d’uns mercenaris coneguts per la seva eficàcia i la seva crueltat.
L’homenatge més destacat és el de Sant Petersburg, seu de l’empresa Wagner i lloc de naixement del mateix Prigojin. Just a les oficines on treballaven els wagnerites és on la gent afí va portar banderes, flors i tot tipus d’objectes per recordar qui també ostentava el sobrenom de cuiner de Putin. En més d’una ocasió la policia es va encarregar de retirar els objectes dipositats, però ciutadans corrents insistien a commemorar el cap de Wagner. Alguns dels quals van passar pel lloc a més de deixar flors també es van agenollar en senyal de respecte, mentre que també es va veure gent fent-se selfies amb la capella ardent de Sant Petersburg.
This is what the building of the PMC "Wagner" Center in St. Petersburg looks now. pic.twitter.com/f9kPvFZzHW
— NEXTA (@nexta_tv) 23 de agosto de 2023
Moscou i més enllà
Notícies relacionadesEn ple centre de Moscou, molt a prop del Kremlin i la Plaça Roja, es trobava l’homenatge que els seus partidaris li van voler dedicar tant a ell com al seu segon de bord, Dmitri Utkin. Aquest últim va ser un experimentat militar que comptava amb la plena confiança de Prigojin. La seva figura desperta una mica més de recel, ja que era ben coneguda la seva simpatia pel Tercer Reich alemany, cosa que deixava clar amb tatuatges de tall neonazi a la seva pell. A xarxes socials aquest tipus d’homenatges van despertar tota mena de debats, des de la crítica a què no es deixés mantenir l’homenatge fins al mateix, per simultàniament recordar-los tots dos com a «lluitadors contra el feixisme» mentre Utkin era més aviat simpatitzant d’aquesta ideologia.
Més enllà de les dues grans ciutats, altres urbs de tot el país eurasiàtic com Kazan, Ufà, Iekaterinburg, entre moltes d’altres, han volgut també recordar els caiguts dimecres passat en l’accident aeri amb homenatges espontanis en llocs cèntrics de les respectives urbs, amb major o menor afluència de persones. Aquest divendres encara no hi ha una confirmació oficial que un dels 10 cadàvers trobats al lloc de l’accident aeri fos el mateix Prigojin, tot i que sí que es va confirmar que es trobava entre la llista de passatgers i que no hi va haver supervivents en el mateix xoc.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim