Guerra d’Ucraïna
Destruint blindats russos amb drons ‘casolans’ o com un maó de 400 dòlars ha canviat la guerra
«Hola pilot, ¿preparat per volar? Com la rosada davant el sol, els enemics s’esvairan. Continuarem governant i prosperant a la nostra terra promesa». Una dolça veu femenina dona la benvinguda a tres soldats ucraïnesos a l’interior d’una trinxera russa abandonada als flancs de Bakhmut. És el missatge predeterminat que se sent a l’iniciar el petit dron kamikaze de fabricació casolana, una arma que fa 18 mesos que mostra el seu potencial als fronts de batalla d’Ucraïna.
L’aparell, de tot just uns grams de pes, porta un quilo i mig d’explosius. «Un maó amb quatre motors», diu l’Aleksandr, soldat del batalló Adam Group. I, tot i que el seu cost ronda els 400 dòlars (uns 370 euros) és capaç d’inutilitzar blindats russos de diversos milions. Per aconseguir-ho, l’equip de tres persones que s’endinsa a la primera línia tan sols té nou minuts. Set per desplaçar-se i dos per pilotar. Un temps en què s’han d’enlairar, localitzar un objectiu, volar cap allà i estampar l’aeronau contra les parts més dèbils del vehicle enemic. «És el somni de qualsevol nen... i tots els homes som una mica nens», resumeix l’Aleks, que al setembre farà 33 anys.
Pilotatge amb ulleres
Gairebé com en un videojoc, els pilots es col·loquen ulleres per manejar el dron a vista d’ocell, mentre la resta observa des d’una pantalla. Més enllà de la defensa electrònica, hi ha un obstacle principal: la connexió de la càmera es perd en els últims metres i l’impacte es fa a cegues.
«Quan falles sap greu, els vídeos són alegria per a la gent. Podrien gastar-se els diners en els seus fills, en menjar o en el lloguer, però han decidit contribuir amb el seu salari per lluitar per la seva llibertat», diu amb admiració l’Aleksandr. També per això, un altre dron grava en la distància per supervisar la maniobra. I si no, sempre queda la fe.
—¿En què creuen tots els soldats? —pregunta de nou el pilot, amb to de professor.
—¿En Déu?
—En la sort —contesta, deixant anar una rialla.
La mateixa sort —i humor— que va tenir el seu company de fatigues Andro. Junts van destruir cinc blindats en unes hores, però van estar a punt de no continuar sumant baixes enemigues. En una de les seves últimes missions, un dron rus els va localitzar. Ara, ajagut a la llitera d’un hospital de campanya, aixeca el polze mentre li netegen els ulls i li curen els talls de la metralla. Era el seu segon dia i potser no hi tornarà a veure.
Un any i mig d’ofensiva
Perquè, tot i que Vladímir Putin va llançar la invasió sobre Ucraïna fa un any i mig, el flux de persones que ingressa a les files de les Forces Armades no s’atura. Ni tan sols després de la decisió del president Volodímir Zelenski d’acomiadar tots els responsables regionals del reclutament, sota sospita de corrupció. En aquests mesos, l’Exèrcit ha multiplicat els seus membres per quatre i el conflicte s’ha estès a moltes més famílies, però també llança una capa de silenci sobre els debats interns. Ferides d’una societat dividida entre els que pateixen la guerra cada dia i els que no. Entre els que poden sortir del país i els que no. I entre els que hi posen els morts i els que no.
L’Aleksandr ja subjectava escuts a primera línia durant la revolució del Maidan, quan els antiavalots colpejaven sense compassió i disparaven des dels terrats a matar. En una vida anterior, aquest militar que divideix el seu temps entre els tres dies a la setmana que passa al front i els altres tres que torna a la rereguarda per provar nous drons, era sociòleg. Una feina que va deixar després de la matinada del 24 de febrer de 2022.
«Ens costa un minut unir-nos per lluitar si tenim un enemic al davant, però quan tot s’acaba... quan l’enemic no hi és... no sé per què, però lluitem entre nosaltres. Som cosacs, ho portem a la sang», diu amb un sospir. Ell tampoc sap què farà el dia que li toqui tornar a la vida diària, a la feina en una taula, sense uniforme i allunyat d’una guerra cruel però que atrapa les ments de molts joves allistats per l’impuls de defensar el seu país.
Notícies relacionades«Aquí tot canvia. Noves tasques, noves ciutats, noves persones, noves aventures... ¡coses que exploten!», explica l’Aleksandr amb el rostre ple d’emoció. «Però quan tornes... no passa res. L’avorriment és el gran enemic. Quatre anys després de les guerres sempre hi ha una onada de suïcidis. A l’Exèrcit hi ha molts homes acostumats a resoldre coses. A fer i complir. El que aquí triga un dia, allà costa un mes. Tot és lent i burocràtic».
Problemes de postguerra aparcats per una batalla fundacional encara més rellevant que la independència obtinguda el 24 d’agost de fa 32 anys. El desenllaç és encara un misteri, com quan aquests pilots llancen els seus drons contra els vehicles de la ‘Z’. «Serà difícil», reconeix el pilot. «Em fa por tornar a l’oficina després de tot això». L’avorriment, aquesta cosa tan allunyada de les trinxeres que l’Aleksandr vigila des del cel als comandaments de drons kamikaze.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia