Persecució racista
Milícies xenòfobes cacen migrants a Grècia i els culpen dels incendis
Desorientats, els migrants miren la càmera rendits a terra darrere d’un tot terreny, mentre l’home que els reté, vestit amb pantalons de disseny militar, els exhibeix com a botí humà. «¡Quatre més! ¿Els veuen? És el migdia i aquí no hi ha policies...», crida l’individu visiblement alterat. Aquest és el contingut de l’últim vídeo, publicat a les xarxes socials diumenge passat, que ha commocionat una Grècia que s’enfronta a una nova onada de racisme contra els migrants, ara també acusats sense fonaments de ser responsables dels terribles incendis que està patint el nord del país.
Lefteris Papayannakis, director de l’Institut Grec per als Refugiats, diu que és el fruit d’un còctel de causes, ja que «la presència de milícies no és una cosa nova a Grècia, existeixen des de fa temps», segons afirma en una entrevista amb EL PERIÓDICO. «La diferència és que abans s’amagaven, mentre que ara es mostren sense por a Internet. Això ens indica que se senten forts. El motiu és que estan seguint el joc de les autoritats, que necessiten un boc expiatori per canalitzar la ira i el malestar de la ciutadania, exacerbades per la devastació dels incendis», critica.
En veritat, aquest nou fenomen d’atacs i propaganda xenòfoba va ser detectat primer fa gairebé dues setmanes, quan el país va començar a batallar amb el foc a la regió nord-oriental d’Evros, fronterera amb Turquia i on ja en el passat han actuat milícies ciutadanes en els passos clandestins que solen utilitzar els immigrants per entrar al país europeu. L’incendi, un dels més destructius a Europa segons els registres de la Unió Europea (UE), ja ha calcinat més de 70.000 hectàrees de la zona i aquest dimarts continuava actiu.
#Greece A Leader of "headhunters" from the extreme far right dressed in military clothing gives instructions to a group for pogroms.
— Eleni Konstantopoulo (@EleniKonstanto) 23 de agosto de 2023
While 🇬🇷 burns it's fanning the flames of racism & fascism https://t.co/D8M1PgnoEK
Informació viciada
Va ser en aquells dies que van començar a circular a les xarxes fotos i vídeos manipulats de migrants amb suposats artefactes per causar incendis. Després, alguns mitjans de comunicació hel·lens fins i tot es van fer ressò d’aquestes informacions falses, segons va investigar AFP. Tant és així que un canal de televisió, Open, fins i tot va haver de rectificar després d’afirmar que dos migrants havien provocat un incendi a la pròxima regió de Ròdope. I una altra web de notícies va arribar a dir que 20 migrants havien sigut detinguts després d’un tiroteig amb les forces de l’ordre. Però la policia també ho va negar.
Des de la política també ha arribat el discurs antiimmigrants. Per exemple, Evripidis Stilianidis, un polític de Nova Democràcia, el partit del primer ministre grec Kyriakos Mitsotakis i representant de Ròdope, va contribuir-hi. «Moltes persones tenen por o eviten reportar-ho, però és curiós que la majoria dels nous brots d’incendis apareixen (...) al llarg dels senders de muntanya que els migrants il·legals han estat travessant en massa», va afirmar el polític en una intervenció a la ràdio hel·lena Chronos.
D’altres, com el ministre de Migració grec, Dimitris Kairidis, han sigut acusats per oenagés de no condemnar clarament les milícies de civils que persegueixen il·legalment els migrants.
Xèrifs d’extrema dreta
En aquesta situació, Amnistia Internacional (AI) ha emès un comunicat de condemna. «Els incendis han alimentat la retòrica racista i els abusos contra persones migrants i refugiades», va escriure l’organització. «En el seu compte de Facebook, Paraschos Christou Papadakis, parlamentari ultranacionalista, va afirmar amb expressions racistes que els incendis havien sigut provocats per persones migrants i refugiades», va continuar.
AI es va pronunciar d’aquesta manera després que els dies 21 i 22 d’agost, a l’àrea d’Evros, apareguessin els cadàvers de 19 persones mortes entre les flames, amb molta probabilitat migrants. Una cosa que va coincidir també amb la divulgació d’un altre vídeo en què un home presumia haver caçat diversos migrants i els mostrava reclosos al seu tot terreny.
«Organitzin-se, sortim tots a agafar-los. Ens cremaran... Les muntanyes són plenes d’aquests», se’l sent dir a l’home, posteriorment detingut –al costat de dos més, un de nacionalitat albanesa– per les autoritats judicials. En aquest clima, algunes oenagés també han suggerit que és possible que els migrants estiguin prenent noves rutes justament per evitar els seus persecutors, cosa que els exposa majorment als incendis.
Fascistas griegos secuestrando migrantes en remolques en el contexto de los incendios y haciendo llamamiemtos a linchamiento de refugiados. https://t.co/1EO0svw0dI
— · Hibai Arbide Aza · (@Hibai_) 22 de agosto de 2023
Instrumentalització ultra
Notícies relacionadesPer la seva banda, Yannis Laskarakis, un periodista que treballa a la zona d’Evros, va explicar recentment que ell havia llançat l’alerta sobre aquestes milícies de radicals fa tres anys, però llavors el van acusar d’«antipatriòtic». «Això és vergonyós», va afirmar Laskarakis, un dels veterans en la cobertura de la informació sobre les milícies.
Per això la situació ha posat novament el punt de mira també en els grups d’extrema dreta com el partit de Paris Papadakis, Solució Grega. En un missatge públic de fa una setmana, Papadakis va convidar la població a estar «alerta», ja que els migrants, segons ell, fins i tot estarien obstaculitzant la feina dels bombers que lluiten amb els incendis. «¡És una guerra, senyors!», va escriure, en majúscules.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia