Repressió de Putin
El Tribunal d’Estrasburg condemna Rússia per un atac contra el grup punk Pussy Riot
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar aquest dimarts Rússia per l’agressió que va patir el grup punk Pussy Riot per part de la milícia dels cosacs quan van intentar interpretar una cançó contra Vladímir Putin a Sotxi durant els Jocs Olimpícs d’Hivern que se celebraven allà el 2014.
Els jutges europeus consideren en la seva sentència que Rússia era responsable de l’atac de quatre cosacs, en la mesura que actuaven com a forces de suport de la policia durant els Jocs Olímpics. I això, al marge de la qüestió que en aquell moment estiguessin oficialment exercint les seves funcions de manteniment de l’ordre públic.
El TEDH insisteix en «la passivitat flagrant de la policia», però també en el fet que «el recurs injustificat a la força pels cosacs va ferir els demandants i els va provocar dolors físics, humiliació, temor, angoixa i un sentiment d’inferioritat».
Actuació de protesta
Els fets van passar el 19 de febrer del 2014 quan els Pussy Riot, que, com en moltes de les seves actuacions protesta, portaven passamuntanyes de colors vius, van mirar d’interpretar al port marítim de Sotxi, junt amb un cartell dels Jocs, un tema titulat ‘Putin will teach you to love the Motherland’ (Putin t’ensenyarà a estimar la Mare Pàtria).
Ràpidament hi van irrompre una desena d’homes, alguns amb l’uniforme dels cosacs, i van agredir els cinc membres del grup punk, entre altres coses amb fuets, amb gas mostassa i fins i tot amb una de les seves guitarres. L’acció de protesta va ser interrompuda i els Pussy Riot van acabar a l’hospital.
Tot i que van acudir primer a la policia i després a la justícia, no van aconseguir que s’obrís cap procediment penal.
Sense investigació
El TEDH considera que el fet que les autoritats russes no portessin a terme una investigació efectiva que permetés identificar i sancionar els responsables suposa que hi va haver una violació de l’article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, que prohibeix els tractaments inhumans i degradants. També que es va infringir l’article 10 sobre la llibertat d’expressió, ja que se’ls va impedir exercir aquest dret de forma pacífica.
El Tribunal d’Estrasburg imposa a Rússia el pagament de 15.000 euros a cadascun dels demandants per danys morals i 7.200 per costes judicials.
No obstant, és més que probable que Rússia no pagui, ja que des de la seva expulsió del Consell d’Europa el març del 2022 per la seva invasió d’Ucraïna, ha cessat tota relació amb aquest organisme de defensa de la democràcia i de l’Estat de dret de què depèn el TEDH.
No obstant, els jutges europeus continuen sent competents per jutjar denúncies sobre Rússia per fets anteriors al 16 de setembre, que és el que estableixen els tractats.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia