L’Índia podria canviar de nom ben aviat: així s’anomenaria
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

A l’Índia es van escampar dimarts les especulacions arran d’uns rumors que apunten que les autoritats planegen deixar d’utilitzar oficialment la denominació anglesa del seu país, «Índia», al qual es van referir com a Bharat en una invitació per als dirigents del G-20.

El pròxim cap de setmana, Nova Delhi acollirà una cimera del G-20 que culminarà amb un sopar d’Estat ofert, segons les invitacions, «pel president de Bharat».

Bharat és una de les dues denominacions oficials del país, segons la Constitució índia, i es remunta als antics textos hindús escrits en sànscrit. El mateix primer ministre, Narendra Modi, sol parlar de l’Índia utilitzant aquesta paraula.

Els membres del seu partit, el BJP (nacionalista hindú), han fet campanya contra l’ús de la denominació «Índia», originària de l’antiguitat occidental i imposada pel Regne Unit.

Segons la cadena de televisió News18, fonts governamentals anònimes van afirmar que els diputats del BJP podrien presentar aquest mes en sessió extraordinària al Parlament una resolució especial per donar preeminència a l’ús oficial de «Bharat».

Amb els rumors sobre aquest projecte n’hi va haver prou per donar lloc a un cúmul de reaccions ofuscades dels opositors de Modi, i de missatges entusiastes de suport per part dels seus simpatitzants.

«Espero que el govern no sigui tan estúpid com per prescindir completament d’‘Índia’», va comentar Shashi Tharoor, responsable del Partit del Congrés (oposició), a la plataforma X (ex Twitter).

La renúncia

«Hauríem de continuar utilitzant les dues paraules» i no renunciar a «un nom carregat d’història, reconegut arreu del món», va afegir.

En canvi, l’exjugador de criquet Virender Sehwag es va manifestar a favor del canvi i va demanar al consell de criquet indi que comenci a estampar la paraula «Bharat» als uniformes dels equips.

Notícies relacionades

Durant dècades, els governs indis de diferents tendències han intentat esborrar les empremtes de l’era colonial britànica, rebatejant carrers i fins i tot ciutats senceres. Aquest procés es va intensificar des que Modi n’és primer ministre (2014).

A més, el seu Executiu va manar suprimir els noms islàmics de llocs, imposats sota l’imperi mogol, que va precedir la colonització britànica. La mesura va ser criticada per part de la població, que va denunciar un desig d’assentar la supremacia de la religió hindú, majoritària al país.

Temes:

Índia