Sisme mortal
«És una angoixa molt bèstia»: els marroquins de Catalunya s’organitzen per ajudar les víctimes del terratrèmol
El Marroc viu un dels moments més tràgics de la seva història recent. Poc després de les 23.10 hores d’aquest divendres, la localitat d’Ighil va començar a tremolar. Era l’epicentre d’un potent terratrèmol de magnitud set en l’escala de Richter que ha colpejat severament la regió del sud-oest de Marràqueix. Almenys 820 persones han mort i 329 més han resultat ferides per les conseqüències del sisme, que també han causat danys estructurals a múltiples edificis.
A la zona més afectada pel sisme es troben familiars i amics de marroquins que viuen a Catalunya. A través d’organitzacions socials, fa hores que la comunitat marroquina es mobilitza per recollir més informació sobre els fets i poder així ajudar amb el que sigui necessari. «Ara mateix tot està col·lapsat, hi ha zones que són un desastre, amb molts morts, però amb un accés complicat per a les ambulàncies», explica Karim Sabni, director d’Idària SCCL.
Aquesta cooperativa catalana d’integració sociolaboral per ajudar persones en risc d’exclusió social treballa, entre d’altres, amb marroquins residents a Catalunya. Les famílies de moltes d’aquestes persones viuen «a prop» de la zona més perjudicada pel terratrèmol. «Els que no han pogut contactar amb els seus pares i germans estan vivint un moment d’angoixa molt bèstia», explica Sabni en una conversa telefònica amb EL PERIÓDICO. «Hem parlat amb gent que tenen els seus familiars fora de perill, però que, dels seus veïns, només n’ha sobreviscut un dels cinc membres de la família».
Ajudar no és fàcil
Idària s’ha mobilitzat per intentar canalitzar mecanismes d’ajuda al Marroc, però no és fàcil. «És una situació molt difusa, no sabem què està passant, només que la desgràcia és molt gran», lamenta el director de l’entitat. «Necessitem ajuda per saber quines necessitats tenen les víctimes, ja sigui diners o material sanitari. No podem fer el ximple com ha passat en altres casos i enviar coses que no fan falta».
Sabni demana estar pendent dels canals oficials i centralitzar totes les ajudes en el Fons Català de Cooperació, que treballa amb entitats per tot el territori català. «En aquestes situacions de caos sempre hi ha qui intenta fer-se el llest, així que volem que la cooperació sigui tan eficient i transparent com es pugui», apunta.
Suport de la Generalitat
Al seu torn, la comunitat marroquina de Catalunya està en contacte amb la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat. «Estem parlant amb els que estiguin en situació de tràfic o vulguin tornar del Marroc, amb entitats socials i també amb mesquites», explica Eunice Romero, directora d’aquest organisme, a EL PERIÓDICO. El seu rol és el de donar suport familiar.
El Govern està activant altres mecanismes d’ajuda. Així, el Departament d’Exteriors català ha habilitat un número de telèfon d’emergències per atendre els catalans afectats pel sisme o aquells que tinguin familiars a la zona colpejada. La conselleria ha remarcat que està en contacte amb les autoritats marroquines per obtenir informació sobre les víctimes i els danys causats.
Notícies relacionades☎ Telèfon d'emergències del @govern activat a través de la Delegació del Govern al Nord d'Àfrica (@Catalonia_TN) per atendre peticions de catalans/es afectats/des pel #Terratrèmol del #Marroc
— Exteriors Catalunya (@exteriorscat) 9 de septiembre de 2023
🔴 Seguiu l'actualització de la situació als canals oficials d'emergència del Marroc https://t.co/1kgScfNypm
Amb tot això, la Generalitat està mobilitzant-se per trobar voluntaris catalans amb coneixements específics que puguin servir per a una cooperació més significativa amb el Marroc per a la reconstrucció de les zones afectades, així com per a més suport econòmic. «Es necessiten professionals amb coneixements com bombers per treure els supervivents de la runa tan ràpid com sigui possible, però això depèn de l’Estat espanyol», remarca Sabni.
El Govern de Pedro Sánchez ja ha activat els mecanismes per ajudar el país veí. En les pròximes hores els primers equips espanyols es podrien desplegar sobre la zona colpejada pel terratrèmol.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034