2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els equips de rescat del Marroc, ara ja amb suport internacional, s’afanyen aquest dilluns en les tasques de recerca de desapareguts sense perdre l’esperança de trobar supervivents del terratrèmol que va sacsejar el centre del país divendres i que ha ocasionat ja 2.497 morts i 2.476 ferits, 1.351 dels quals greus, segons l’últim balanç del Ministeri de l’Interior.

El contingent espanyol, un equip de la Unitat Militar d’Emergències format per 56 militars i 4 gossos, ja es troba sobre el terreny, concretament a dues de les localitats afectades al sud de Marràqueix, Talat Nyaqoub i Amizmiz. També s’han unit als esforços de rescat equips del Regne Unit i Qatar.

Molts supervivents han passat la seva tercera nit a la intempèrie després de perdre casa seva o no poder tornar-hi davant el risc d’ensorrament després del terratrèmol més mortífer en 60 anys. A la regió colpejada per la tremolor, moltes de les construccions són de tova, amb la qual cosa la devastació ha sigut molt pitjor.

Amb gran part de la zona afectada inaccessible a causa del bloqueig de les carreteres, el veritable impacte del sisme encara es desconeix. Les autoritats no han ofert cap estimació sobre persones desaparegudes.

Malestar amb el Govern

Davant les crítiques per una resposta lenta a la tragèdia en les primeres hores, el Govern de Rabat va anunciar diumenge el desplegament de l’Exèrcit com a part de la seva resposta i el reforç dels equips de rescat, així com la distribució d’aigua potable, menjar, botigues i mantes entre la població.

En un comunicat televisat, el portaveu de l’Executiu, Mustafa Baytas, va assegurar que s’estava fent tot el possible sobre el terreny i va anunciar per a aquest dilluns una reunió del comitè ministerial que està al capdavant dels plans d’emergència per ordre del rei Mohamed VI.

Notícies relacionades

Ni el rei ni el primer ministre, Aziz Akhannouch s’han dirigit a la nació des que va tremolar la terra, divendres a les 23.10 hores

Amb el pas de les hores, també es va coneixent la magnitud dels danys en el patrimoni cultural i històric. El sisme ha afectat nombrosos edificis de la històrica medina de Marràqueix, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1985. També ha resultat seriosament malmesa la mesquita de Tinmel, del segle XII, ubicada en una zona remota de l’Atles pròxima a l’epicentre.