Catàstrofe natural
El crit dels afectats pel terratrèmol: «Podem menjar pa i beure aigua, però necessitem tendes de campanya»
«Podem menjar pa i beure aigua, però necessitem tendes de campanya», explica l’Abdu. Viu en un dels campaments de desplaçats als afores d’Amizmiz, una petita ciutat als peus de la serralada marroquina de l’Atles, i fa quatre dies que dorm a la intempèrie. A primera hora del dia, la Hebba comença a preparar l’esmorzar. Ella ha tingut la sort de passar la primera nit en una tenda. «El fred i la pluja arribaran i no sé què passarà amb nosaltres». «És deplorable, en algunes tendes hi dormen fins a 15 persones», remarca el Hafid, que viu al costat. En aquest descampat de pols hi viuen unes 600 persones que s’han quedat sense res a causa del terratrèmol que va sacsejar el centre del Marroc la nit de divendres passat i que ja ha causat 2.901 morts i 5.530 ferits, segons l’últim balanç del Ministeri de l’Interior.
«La meva casa està destruïda, ens hem arriscat per entrar-hi i recuperar els matalassos i altres mobles per portar-los aquí», explica la Hebba. Lamenta que al mateix poble una dona va morir perquè va anar a buscar un llençol i la casa es va esfondrar. Moltes d’aquestes tendes les comparteixen diverses famílies. Uns nens juguen a l’exterior amb un colom, d’altres miren de mantenir un pal en equilibri sobre un dit. A pocs metres una dona neteja roba i d’altres simplement passen l’estona parlant.
«D’aquí dos dies han anunciat que potser plourà i pot ser una catàstrofe», explica preocupat l’Abdu. Aquest home organitza amb altres veïns l’aprovisionament de menjar. Explica que en tenen prou per a diversos dies, però que necessiten medicaments, perquè hi ha persones malaltes. «És la gent que ve d’altres pobles la que ens ajuda, arriben fins aquí amb el seu cotxe carregat de mantes i menjar», agraeix aquest home, traductor de professió.
Pànic davant les rèpliques
Durant la nit passada, expliquen que es van produir dues petites rèpliques, no van ser importants, però suficients perquè molts entressin en pànic. Segons el Centre Sismològic Euromediterrani (CSEM), des del sisme de 6,8 graus a l’escala de Richter de divendres s’han registrat una trentena de tremolors que superen la magnitud 3, però amb el pas dels dies es va estabilitzant la situació.
Els treballs per buscar desapareguts han continuat una jornada més, tot i que durant tot el dia els equips de rescat s’han trobat sobretot cadàvers.
Yalal, juntament amb diversos amics de Rabat, van omplir una furgoneta de productes bàsics, però també joguines i cassoles. Van sortir de la ciutat després de veure la tragèdia que va colpejar aquesta regió després del sisme. Han parat al poblet de Tourkin, on viuen 250 famílies, a 15 quilòmetres de l’epicentre. Després d’arribar al llogarret, al cap de pocs minuts es van reunir desenes de persones que esperaven rebre alguna cosa. Entre ells el Yassin, que està estudiant a la capital, però quan es va assabentar del terratrèmol va agafar el bus des de Marràqueix i fent autoestop va arribar al seu llogarret. Allà va trobar la família. Estaven tots bé, el seu pare tenia un cop al cap, però no va anar a l’hospital.
«La meva mare, el meu pare i la meva germana eren aquí, van aconseguir sortir per aquest forat», explica el Yassin mostrant el que queda de casa, mig en ruïnes. «Va ser un miracle». En aquest poble pràcticament tots els veïns han hagut d’abandonar casa seva, o bé destruïda o bé en risc de col·lapse. El minaret de la mesquita està perillosament esquerdat. A la tarda ha arribat una excavadora amb la intenció d’enderrocar-la, però no ho han vist clar i s’ha retirat.
El rei visita els ferits
El rei Mohamed VI s’ha acostat finalment aquest dimarts a la zona afectada pel terratrèmol. El monarca ha visitat durant 45 minuts ferits ingressats al Centre Hospitalari Universitari Mohamed VI de Marràqueix, un acte amb una cobertura que ha estat restringida als mitjans públics marroquins, informa Efe.
És la segona aparició del rei alauita des de divendres passat, després de la reunió de feina que va presidir dissabte amb responsables civils i militars en què va ordenar desplegar un programa d’emergència per atendre les víctimes i rehabilitar els edificis malmesos, a més de decretar tres dies de dol oficial.
Mohamed VI també ha donat sang, segons l’agència oficial de notícies MAP, afegint-se així a una onada de solidaritat sense precedents al país, on s’han registrat 13.000 donacions en dos dies quan en condicions normals n’hi sol haver prop de 1.000 de diàries.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034