Diplomàcia al Llunyà Orient
Kim Jong-un arriba a Rússia per abordar amb Putin un possible acord d’armes
El líder nord-coreà Kim Jong-un ha arribat aquest dimarts a Rússia en un tren blindat per reunir-se amb el president Vladímir Putin enmig de creixents especulacions sobre un possible acord armamentístic entre els dos països. Kim va sortir diumenge de Pyongyang al seu tren privat, verd i daurat, acompanyat per una important comitiva de funcionaris militars, segons les imatges difoses per la premsa oficial del primer viatge a l’estranger des del 2019 del seu líder.
L’agència estatal russa Ria Novosti va confirmar que el comboi va travessar durant la jornada la frontera per el krai de Primórie, una divisió administrativa a la regió de Extrem Orient, on s’ha de produir la trobada. Després d’una setmana d’especulacions, Pyongyang i Moscou van confirmar dilluns la reunió, però no van detallar ni la data exacta ni el lloc. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que la cimera se celebraria aquesta setmana a l’Extrem Orient i que versaria sobre assumptes «sensibles» per als dos països veïns.
Analistes externs estimen que la trobada serà probablement a Vladivostok, on Putin assisteix a un fòrum econòmic, i culminarà amb un acord de compravenda d’armes malgrat les advertències dels Estats Units. Aquestes fonts assenyalen que Moscou vol projectils d’artilleria i míssils antitancs nord-coreans per a la seva operació militar a Ucraïna, a canvi de tecnologia avançada per a satèl·lits i submarins nuclears i ajuda alimentària per a Pyongyang.
«Els nostres països cooperen en assumptes sensibles que no han de ser objecte de difusió pública i anuncis», va dir Peskov als mitjans russos. «L’important per a nosaltres és l’interès dels nostres dos països i no les advertències de Washington», va afegir.
Viatges amb tren
El líder nord-coreà, amb poca tirada a viatjar a l’estranger, no havia sortit del seu país des que va començar la pandèmia de la covid-19. A Pyongyang va rebre un «calorós comiat», va dir l’agència estatal KCNA, amb nombrosos alts càrrecs reunits a l’estació, guàrdia d’honor i una alfombra vermella estesa fins a l’entrada al tren blindat.
Segons el diari sud-coreà ‘Chosun Ilbo’, el comboi, molt pesat pel blindatge, circula a una velocitat d’uns 60 quilòmetres per hora i necessita 20 hores per recórrer els 1.200 quilòmetres entre Pyongyang i Vladivostok. Kim
ha mostrat repetidament la seva preferència pel tren per a viatges internacionals. El 2019, va fer un trajecte de 60 hores d’anada i tornada fins a Hanoi per a una cimera amb el llavors president dels Estats Units, Donald Trump.
En aquesta ocasió, el líder nord-coreà va acompanyat per importants jerarques militars, com el mariscal de l’Exèrcit Popular Coreà, Pak Jong Chon, o el director del Departament d’Indústria de Municions, Jo Chun Ryong, van dir els analistes.
Això indica que la cimera «probablement està molt centrada en la possible cooperació militar entre Rússia i Corea del Nord», va dir el president de la Universitat d’Estudis Nord-Coreans de Seül, Yang Moo-jin, a l’AFP. Al juliol, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va visitar Pyongyang i va assistir a una desfilada i a una exposició de material militar.
Suport nord-coreà a Ucraïna
Rússia va ser un suport crucial de l’aïllat país durant dècades i els seus vincles es remunten a la fundació de Corea del Nord fa 75 anys. Kim ha recolzat fermament la intervenció militar a Ucraïna de Moscou. Segons els Estats Units, fins i tot ha subministrat coets i míssils a Rússia, una cosa que els dos països neguen.
Per a Leif-Eric Easley, professor de la Universitat Ewha de Seül, no és sorprenent que el primer destí de Kim després de la pandèmia sigui Rússia. «Corea del Nord té la munició que Putin necessita per a la seva guerra il·legal a Ucraïna, mentre que Moscou té tecnologia submarina, balística i satel·litària que poden ajudar Pyongyang a superar els desafiaments d’enginyeria que pateix sota les sancions econòmiques», va afirmar.
Advertències dels EUA
Notícies relacionadesEls Estats Units van advertir que Pyongyang pagaria «un preu» si subministrava armes a Rússia i va retratar la reunió com una jugada desesperada de Putin. «Ho descriuria com si estigués suplicant ajuda», va dir el portaveu del Departament d’Estat, Matthew Miller. Segons Washington, Rússia podria utilitzar armes nord-coreanes per atacar els subministraments ucraïnesos d’aliments i la infraestructura de calefacció de cara a l’hivern.
Cheong Seong-chang, investigador de l’Institut Sejong, va declarar a l’AFP que si Corea del Nord ampliés la seva cooperació militar amb Rússia, «augmentaria la probabilitat d’un conflicte prolongat a Ucraïna». Segons l’investigador, la recompensa de Pyongyang per ajudar Moscou podria contribuir a accelerar el desenvolupament de submarins nuclears i satèl·lits de reconeixement nord-coreans.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034