Negociació diplomàtica
Putin i Kim es conjuren per «lluitar junts contra l’imperialisme»
El president de Rússia, Vladímir Putin, va reafirmar aquest dimecres la seva aliança amb el seu homòleg nord-coreà, Kim Jong-un, i tots dos es van conjurar a estar junts «en la lluita contra l’imperialisme» durant la reunió que tots dos van mantenir a l’extrem est de Rússia, concretament al cosmòdrom de Vostotxni d’Amur, a la primera planta del complex industrial de coets Soiuz-2. La trobada, que va durar diverses hores i en la qual van ser també presents els ministres de Defensa i Afers Exteriors dels dos països, va abordar temes temes qualificats pel mateix Kremlin de «naturalesa delicada».
Ja des de temps soviètics, Corea del Nord i Rússia ostentaven una relació d’amistat, una cosa que els líders van recordar durant la cita, celebrada en uns moments complexos per a Moscou, ja que la major part de la comunitat internacional condemna la seva ofensiva a Ucraïna, amb les sancions i reprimendes que això comporta.
Pyongyang recolza plenament Moscou, tal com va expressar el líder nord-coreà, que va considerar que Rússia es troba «en una lluita sagrada per defensar la seva sobirania estatal i la seva seguretat». «Sempre hem recolzat i recolzem totes les decisions del president Putin, així com les decisions del Govern rus», va remarcar Kim. A més de ser dels pocs països que reconeixen les regions annexionades d’Ucraïna com a part legítima de Rússia, el mandatari asiàtic va valorar la relació dels dos països com una unió en contra de «l’imperialisme» i per la construcció d’«estats sobirans».
Segons va explicar el portaveu del Kremlin dies abans, estava previst que els dos dirigents tractessin «les relacions i la cooperació bilaterals, els vincles comercials i econòmics, els intercanvis culturals, assumptes internacionals i regionals» i «temes sensibles que no es donarien a conèixer al públic». Molts analistes preveien que es tractés un previsible acord de subministrament d’armes i tecnologia militar. El diari nord-americà ‘The New York Times’ va publicar que Putin vol que Corea del Nord vengui a Rússia munició per a artilleria i míssils antitancs, i Kim busca tecnologia avançada per a la fabricació de satèl·lits i submarins de propulsió nuclear, a més de producció petrolera i ajuda alimentària.
Interès internacional
Notícies relacionadesLa comunitat internacional ha seguit la trobada amb interès. Quan s’havien de trobar els dos líders, l’Exèrcit sud-coreà va informar que Corea del Nord va llançar aquest dimecres un míssil no identificat al mar del Japó. Des de Corea del Sud es va demanar al país euroasiàtic que actuï «de manera responsable» com a membre del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, recordant que Corea del Nord està sota sancions de les Nacions Unides. Al seu torn, Estats Units va amenaçar amb noves sancions si hi hagués transferència d’armes nord-coreanes a Rússia, ja que violaria múltiples resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU. «Per a nosaltres són importants els interessos dels nostres dos països i no les advertències de Washington», li va replicar Peskov.
El lloc de la trobada no és casual, Putin va declarar a la premsa que el seu convidat «té un gran interès pels coets» perquè Pyongyang està mirant de «desenvolupar la indústria espacial». Kim Jong-un va preguntar per les característiques del coet Angarà, que s’està desenvolupant en aquesta mateixa base.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia