Guerra a Ucraïna
Romania alerta la població d’un nou atac de Rússia a prop de la seva frontera
Les autoritats de Romania han alertat per mòbil la població de vuit localitats del comtat de Tulcea, separat d’Ucraïna pel riu Danubi, d’un nou atac amb drons de Rússia a la ciutat ucraïnesa d’Izmaïl aquesta matinada.
És la primera vegada que les autoritats romaneses alerten la població en temps real de possibles impactes derivats d’un atac rus al país veí.
«Existeix la possibilitat que caiguin objectes de l’espai aeri», diu el missatge del servei anomenat ‘RO-ALERT’, enviat a les 00.54 hores d’aquest dimecres (11.54 GMT de dimarts) a la població de la zona fronterera a l’atacada, segons reprodueix l’agència local Agerpres.
«¡Mantén la calma! Refugia’t en soterranis o refugis de protecció civil. Si no hi ha refugi, queda’t a casa, lluny de finestres i parets exteriors. Durada estimada: 90 minuts», afegeix.
L’alerta va ser enviada als mòbils dels habitants de la ciutat d’Isaccea i dels municipis veïns de Luncavita, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina i Vacareni.
En un nou atac de l’exèrcit rus contra el sud de la regió d’Odessa, diversos drons kamikaze Shahed desenvolupats a l’Iran van impactar el districte d’Izmaïl, fronterer amb Romania i on es troba el port fluvial del Danubi Reni, ha informat avui el cap de l’Administració Militar de la regió ucraïnesa afectada.
Restes de drons russos
El Ministeri de Defensa romanès va informar ahir, dimarts, que havia començat a construir refugis antiaeris a la zona. «Els refugis, de 9,6 metres de llarg, 2 metres d’ample i 1,5 metres d’altura, seran entregats, una vegada acabades les obres, a les autoritats locals de la regió de Ceatalchioi», va indicar Defensa de Romania en un comunicat en el seu compte de Facebook. Els dos primers refugis de formigó han sigut instal·lats ja a la ciutat de Plauru, també a Tulcea i a poca distància d’Izmaïl.
Romania continua investigant les restes de dos drons russos del tipus Shahed trobats a prop de Plauru després dels atacs perpetrats per l’exèrcit rus el dia 4 contra Izmaïl i Reni.
En un primer moment, el Govern de Romania, país membre de l’OTAN, va negar la caiguda al seu terra de fragments d’armament rus, de la qual cosa sí que havia informat Kíiv. Però després va admetre que els trossos de metall trobats procedien efectivament de drons Shahed i el president romanès, Klaus Iohannis, va qualificar l’incident de «violació inacceptable» de l’espai aeri del seu país, que és també espai aeri de l’Aliança Atlàntica.
La situació ha despertat temors que el país pugui veure’s involucrat en la guerra i fins i tot invocar l’article 5, pel qual activaria la participació de la resta dels socis.
Tot i això, el vicesecretari general de l’OTAN, el romanès Mircea Geoana, va dissipar aquests temors a l’afirmar dimarts, en declaracions a la premsa a Bucarest, que no hi havia indicis que hi hagi hagut un atac intencionat de Moscou a Romania o a qualsevol altre país de l’OTAN.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia