Guerra d’Ucraïna
Aleksei Xàpoixnikov, la peça clau del règim de Putin per controlar Moscou
Moscou és un dels principals aparadors de Rússia, i des del punt de vista dels diners, el més rellevant. L’últim exercici, fins al novembre, els ingressos de l’alcaldia es van elevar a 3,1 bilions de rubles, uns 28.500 milions d’euros al canvi actual. Tots els propietaris de grans fortunes de Rússia, sense excepció, posseeixen apartaments de luxe, ja sigui al centre de la ciutat o en alguna torre vidrada del districte financer Presnensky, o acotades viles al barri de Rubliovka, amb els mercats a preus desorbitats i les exclusives botigues de marca. No és estrany, per tant, que les autoritats russes hagin posat sempre tota la carn a la graella per garantir que, elecció municipal rere elecció municipal, l’alcaldia segueixi en mans de polítics afectes al sistema, mantenint-la fora de l’abast d’una oposició que té precisament a la capital russa un dels seus principals feus. Aleksei Xàpoixnikov, mà dreta de l’alcalde Serguei Sobianin i president de la Duma de Moscou, òrgan equiparable a un Parlament autonòmic a Espanya, és un dels més importants garants que la principal institució de la capital continuï sota el control el partit oficialista Rússia Unida.
Els exemples del favoritisme de Xàpoixnikov en favor dels edinorossi (nom col·loquial que reben els diputats de Rússia Unida) al capdavant de la Cambra són nombrosos i fins i tot vergonyants. El desembre del 2018, durant una votació rutinària en l’assemblea sobre un projecte de llei, la diputada comunista Ielena Xubàlova va demanar la paraula per constatar una greu disfuncionalitat: a l’hemicicle es trobaven 26 diputats, però el tauler de la votació mostrava 33 vots afirmatius i tres de negatius. En to monòton i alliçonador, el pare de la milionària estudiant de Psicologia resident a Barcelona es va limitar a respondre que per «comptar» ja hi havia «a la sala un sistema especial» en el qual confiava «plenament». «¡Això vol dir que el seu sistema no funciona bé; col·loqui els ulls a la mà i compti: hi ha 26 persones!», va respondre, indignada, la parlamentària municipal.
Les finances del diputat Xàpoixnikov, amb ingressos difícils de justificar si es pren com a barem la seva activitat professional, l’han posat a la picota fins i tot davant els seus propis col·legues parlamentaris. Definit pel portal RBK com el diputat «més ric» de Moscou, l’any 2019 va declarar un patrimoni d’uns 2.000 milions de rubles, uns 27 milions d’euros al canvi de llavors, cosa que va empènyer el diputat Mikhaïl Timnov, del partit Rússia Justa, a iniciar un procediment d’investigació que finalment va ser rebutjat per la majoria oficialista a la cambra. «Els companys del milionari Aleksei Xàpoixnikov es van negar a examinar la seva declaració d’ingressos», titulava, indignat, ‘Rasmi.ru’, un portal independent rus especialitzat en notícies sobre la corrupció. «No he de provar res», responia l’interessat cada vegada que li preguntaven per l’origen dels seus ingressos.
Defensor de la guerra
Notícies relacionadesMés enllà de la seva qüestionada economia personal, el president del Parlament de Moscou és un dels diputats municipals que amb més afany defensa la invasió d’Ucraïna; assumeix públicament i sense condicions totes les justificacions esgrimides pel president Vladímir Putin sobre la presència de «nazis» en el Govern de Kíiv, alhora que estableix qüestionats paral·lelismes entre la invasió d’Ucraïna amb la Segona Guerra Mundial. Una de les seves últimes intervencions en el canal municipal de YouTube es remunta al 22 de juny, data en què el país commemorava el 82è aniversari de la invasió alemanya. Davant la Tomba al Soldat Desconegut, al Jardí d’Alexander, al peu de les muralles del Kremlin, l’‘speaker’ va repetir de manera solemne les cèlebres paraules que va pronunciar el ministre d’Exteriors soviètic Viatxeslav Molotov a través de la ràdio el 1941 al conèixer-se la invasió nazi –«La nostra causa és justa; l’enemic serà destruït i la victòria serà nostra»–, una frase que, segons la seva opinió, en aquest 2023, havia «adquirit un nou significat», amb referència al conflicte d’Ucraïna.
El control de la Duma de Moscou, ciutat considerada un dels principals feus opositors, en aquests temps de guerra i suposades turbulències internes en el Kremlin, és de gran rellevància per a l’estabilitat del règim putinista. El cap de setmana passat es van celebrar eleccions locals, i encara reverberen els ecos del que va passar en l’anterior convocatòria electoral del 2019, en la qual desenes de milers de persones van sortir al carrer per exigir eleccions lliures i milers de manifestants van ser arrestats. En les actuals circumstàncies de conflicte bèl·lic, semblants escenes serien problemàtiques d’assumir per al poder, per la qual cosa només ha permès que es presentin candidats sparring sense oportunitats davant l’actual alcalde Sobianin, el gran aliat de Xàpoixnikov.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"