La por s’estén a Rússia pel retorn dels presidiaris reclutats per Wagner

STRINGER / AFP

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El petit poble de Dereviannoie, situat a la Carèlia russa, la regió que Stalin li va arrabassar a Finlàndia durant la Segona Guerra Mundial, es va aixecar sobresaltat a principis d’agost. Dues cases de camp de la localitat es van despertar calcinades. Les autoritats van trobar dins els cadàvers de cinc homes i una dona, tots brutalment assassinats a ganivetades abans de cremar en l’incendi. Hores després la policia va arrestar dos expresidiaris que estaven «extremadament borratxos» quan van ser detinguts, segons va informar Karelia News. Un, Ígor Sofonov, de 37 anys, acabava de tornar de la guerra d’Ucraïna després d’haver sigut reclutat a la presó pel grup de mercenaris Wagner i ferit en combat. Havia tornat a casa tan net com els vàters del Kremlin, amb les seves penes per robatori, drogues i intent d’assassinat commutades pels seus serveis a la nació.

El cas de Sofonov és extraordinari per la magnitud dels seus crims. Però no ho és tant per la seva naturalesa ni pel perfil de l’agressor. Milers de criminals reclutats per Wagner a les presons russes per lluitar a Ucraïna han tornat a casa després de complir el seu contracte amb la milícia paramilitar. En alguns casos, després de ser personalment indultats pel president Vladímir Putin. I alguns no han trigat a tornar-hi, passant vells comptes o cometent nous delictes, sovint amb extrema violència. No hi ha estadístiques fiables de quants retornats han reincidit, però en la crònica negra de la premsa russa no deixen d’aflorar nous casos. Assassinats, violacions, pedofília, robatori, tràfic de drogues... El Ministeri de Defensa britànic ja ho va advertir al març: «La sobtada afluència de delinqüents, sovint violents i amb una experiència bèl·lica traumàtica, presentarà molt probablement un seriós desafiament per a la societat russa».

Wagner va començar a concedir la llibertat als seus mercenaris el gener d’aquest any, després d’haver reclutat prop de 50.000 reclusos a les presons russes, segons la xifra aportada abans de morir pel seu fundador, Ievgueni Prigojin, uns números similars que manegen les organitzacions de drets penitenciaris. El contracte amb la milícia concedia als presos la possibilitat de recuperar la llibertat sense haver de complir la resta de la seva pena si sobrevivien a sis mesos de guerra a Ucraïna. D’aquella primera remesa, alguns van ser personalment condecorats per Putin, d’altres formalment indultats via decret presidencial. De ser uns empestats socials amb llargues condemnes, van passar a ser herois de la nació. 

Crims brutals

Al juny, només unes setmanes abans d’amotinar-se contra el Kremlin i escriure la seva sentència de mort, que arribaria a finals d’agost en un accident aeri amb caire de ‘vendetta’, Prigojin va dir que 32.000 mercenaris de Wagner ja havien complert les seves obligacions contractuals. I menys d’un 1%, va afegir sense que s’hagi pogut verificar, havien tornat a delinquir. «No us emborratxeu, ni us drogueu ni violeu les dones. La policia ha de tractar-vos amb respecte», va dir Prigojin als seus mercenaris en un d’aquells comiats. 

«De moment només tenim informació limitada al respecte. A la premsa hi ha notícies sobre homicidis, robatoris o assetjament per part d’expresidiaris de Wagner que han tornat a Rússia, però és aviat per saber quants reincideixen», assegura l’analista de la Rand Corporation, Molly Dunigan, especialista en milícies privades. Aquests casos han anat omplint la premsa local russa. A la regió de Kirov un exmercenari de 28 anys va ser arrestat per matar presumptament a punyalades una dona de 85 anys. A Kaliningrad, la víctima va ser una nena de 8 anys, agredida sexualment després d’haver-li pres a la mare. A Krasnodar tres individus van matar una parella que va demanar ajuda després de tenir un accident a la carretera. La dona va aparèixer enterrada i l’home cremat dins el vehicle. Un dels presumptes assassins es diu Demian Kevorkian i complia 18 anys de condemna abans que Wagner se l’emportés al front i després l’alliberés. 

Cartes dels veïns a les autoritats 

L’alliberament de milers de delinqüents bregats a Ucraïna ha posat en guàrdia algunes comunitats russes. Algunes han enviat peticions a les autoritats demanant que es revoqui la llibertat de certs individus. «Una deia que el delinqüent havia terroritzat en el passat tot el poble passant diverses vegades per la presó. Segons totes les versions, és un individu incontrolable i té greus problemes mentals. Els veïns temen per la seva vida», li va dir a la revista ‘Caravanserai’ Olga Romanova, fundadora de Rússia rere els barrots, una organització de drets penitenciaris. Particularment difícil és la situació de les famílies dels mercenaris que van anar a la presó per crims masclistes. 

Notícies relacionades

«Hem estat rebent moltíssims missatges de gent que té por, especialment a les regions», li va dir a ‘The Guardian’ l’activista russa dels drets de les dones, Aliona Popova. «Saben que si els homes que els van turmentar tornen de la guerra i tornen a abusar-ne o fins i tot a matar-les, la policia no farà res perquè aquests homes ja no són vistos com a violadors o assassins sinó com herois». 

Wagner va deixar de reclutar mercenaris a les presons abans de la mort de Prigojin, però la pràctica no s’ha aturat. Ara és el Ministeri de Defensa el que està directament allistant carn de canó a les presons, després que el Parlament donés validesa legal a aquests reclutaments. Els ofereix contractes de 18 mesos i, segons Romanova, uns 14.000 haurien passat a engrossir les files de l’exèrcit regular fins al juny.