Un mes de la mort de l’oligarca rus

Sense rastre de Wagner a Kosovo després de la mort de Prigojin

Sense rastre de Wagner a Kosovo després de la mort de Prigojin

Kallxo.com

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Unes fonts governamentals kosovars parlen de desaparició gradual i de «calma vigilant»; altres, de «desbandada». Sigui com sigui, no es detecta agitació nacionalista prosèrbia a la frontera nord de Kosovo i les àrees de majoria afí a Belgrad en aquell país balcànic. No des de la mort de l’amo de Wagner, Ievgueni Prigojin, de la qual es compleix ara un mes, i la gradual desarticulació de la seva companyia de mercenaris.

Han desaparegut en la crispada àrea fronterera de Jarinje els senyals de la campanya d’agitació, escalfada amb participació d’agents de Wagner, que a finals de maig passat va alterar el clima a la zona amb atacs als soldats de la missió KFOR de l’OTAN, amb un saldo de 90 ferits entre els militars de l’Aliança Atlàntica.

Aquesta absència d’incidents té simultaneïtats cridaneres. La calma es constata des de finals de juny, mentre els milicians de Prigojin es regiraven contra Moscou, i fins al final d’agost, quan es va produir la mort de l’oligarca i del seu estat majoral caure l’avió en el qual viatjaven de Moscou a Sant Petersburg.

Durant el mes de dol posterior per a Wagner i els seus seguidors, les forces de seguretat kosovars certifiquen l’absència d’agitadors de la companyia de mercenaris a la frontera.

Des del gener passat la seva presència sí que es va advertir en els creixents disturbis de la ‘guerra de les matrícules’, la ratxa de tensió que es va iniciar l’agost del 2022, quan la població serbokosovar del nord es va negar a acceptar la normativa de trànsit del Govern de Pristina i va mantenir els seus reglaments, documents d’identitat i matrícules emeses per Belgrad.

Agitació

AgitacióLlavors, una campanya de propaganda es va revifar a variades xarxes socials freqüentades per l’extrema dreta francesa, espanyola, britànica, italiana, escandinava i de països de l’est. La seva narrativa: les esglésies i els cristians de Mitrovica i la seva comarca estaven en perill, atacats per l’islam.

La guerra d’Ucraïna evolucionava mentre a 1.300 quilòmetres cap al sud d’Odessa, als Balcans, Rússia amenaçava d’obrir un altre front. La intel·ligència kosovar va detectar llavors la presència d’homes amb vestimentes paramilitars i símbols de Wagnerentre els manifestants proserbis i en els aldarulls posteriors a les concentracions de protesta.

Alguns d’aquests agitadors es posaven una caçadora sense símbols per tapar les seves insígnies de Wagner quan adoptaven el paper d’interlocutors amb el comandament de KFOR, que els comminava a cessar els aldarulls. La presència d’aquests individus va quedar registrada en fotos com la que il·lustra aquesta informació.

Una pintada de les ultradretanes Patrulles del Poble a Belgrad (Sèrbia) reinterpreta el logo del grup Wagner. /

ANDREJ CUKIC EFE

A la zona de Jarinje «un grup d’extremistes de la ultradreta sèrbia va intentar violentar instal·lacions policials. D’acord amb la informació que manegem, l’organitzador d’aquesta protesta va ser Damjan Knezaevic», relata a EL PERIÓDICO el ministre serbi d’Interior, Xhelal Sveçla.

Knezevic és el cap d’un grup ultranacionalista serbi, les Narodna Partola (Patrulles del Poble).Un mes abans, havia visitat la seu de Wagner a la ciutat russa de Sant Petersburg, un luxós edifici avui tancat.

A Belgrad, fa no gaires anys, els llobatons de les Patrulles del Poble es van iniciar assetjant immigrants als carrers. Començada la guerra d’Ucraïna, el grup Wagner es va convertir en objecte de la seva fascinació. Aquest any ja acudien aquests joves com a facció violenta als aldarulls de Jarinje, després d’una suposada instrucció d’agents de Wagner als voltants de l’aeroport de la ciutat sèrbia de Nis, indiquen altres fonts de la intel·ligència kosovar.

Delinqüència

DelinqüènciaPot influir en la calma tensa del nord de Kosovo «l’embafament de la població, cansada que la mobilitzin», indica una font pròxima a les forces de defensa kosovars. A Pristina, el Govern no es confia. Els seus assessors interpreten que Aleksandar Vucic, el president serbi, envoltat d’una insistent i sorollosa oposició de carrer, «pot tenir la temptació de desviar l’atenció amb noves tensions a la frontera», tem la mateixa font.

Un laboratori de mineria de criptomoneda descobert i confiscat per les forces de seguretat kosovars a l’àrea de Mitrovica /

El Periódico

Com en la majoria de les àrees en les quals s’ha produït una intervenció desestabilitzadora d’agents de Wagner (en països del Sahel, per exemple), l’absència d’una seguretat estable ha provocat que l’àrea nord de Kosovo amb majoria sèrbia i la seva frontera exterior s’hagin convertit en illa deliqüencial, una zona propícia per a activitats de crim organitzat.

Per alguna raó, a la franja de Mitrovica cap al límit nord amb Sèrbia, malgrat la despoblació a què el sotmet la tensió bèl·lica i de postguerra des del 1999, el consum d’energia elèctrica s’ha disparat fins al 70%. L’impagament a la zona ja ha suposat per al Govern de Pristina 320 milions d’euros en factura de llum i 17,3 en la d’aigua.

Notícies relacionades

Hi ha dues activitats en el món de l’hampa que consumeixen molta llum i no poca aigua: el cultiu de marihuana i el blockchain. Al llarg de l’any, forces de seguretat kosovars han desmantellat 16 narcoplantacions i laboratoris i sis granges cibernètiques, dedicades aquestes a la mineria de criptomoneda, segons confirma a EL PERIÓDICO el Ministeri de l’Interior kosovar. El valor del material confiscat en cops policials ascendeix a 40 milions d’euros.

Les mateixes fonts sospiten que, potser, la crisi de les matrícules no va estar escalfada només per les normes de trànsit i el nacionalisme. Va afegir llenya al foc la gradual presència policial kosovar al nord: això és dolent per al negoci de narcos i criptominers.