8 supervivents
Màxima tensió al mar del Sud de la Xina després de morir 3 pescadors a les Filipines envestits per un barco estranger
L’embarcació va impactar contra el pesquer i el va enfonsar, fet que va provocar la mort de tres dels seus 11 ocupants
Filipines denuncia que la Xina va utilitzar un làser encegador en una disputa marítima

La Guàrdia Costanera de les Filipines ha informat aquest dimecres que tres pescadors han mort al ser envestits per un barco estranger a prop del banc de sorra del baix de Masinloc, que es troba a les aigües en disputa del mar de la Xina Meridional.
L’incident va tenir lloc aquest dilluns cap a les 04.20 hores (hora local) quan el barco pesquer va ser colpejat en el moment en què estava amarrat a un dispositiu per recollir peixos. L’embarcació va quedar submergida, cosa que va provocar la mort dels tres tripulants, inclòs el capità. Els supervivents, un total d’11 membres, van utilitzar diverses embarcacions salvavides per abandonar la zona i evacuar els morts a la localitat d’Infanta, a la província de Pangasinan, on van arribar dimarts cap a les 10.00 hores, segons diu un comunicat de la Guàrdia Costanera.
El president filipí, Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos Jr., ha expressat la seva «profunda tristesa» per l’incident i ha assegurat que el Govern brindarà assistència a les víctimes i familiars. «L’incident encara està sota investigació per determinar els detalls i les circumstàncies que van envoltar la col·lisió entre el barco pesquer i una embarcació comercial encara no identificada», ha explicat en declaracions recollides pel diari ‘The Philippine Star’.
El baix de Masinloc, situat a 240 quilòmetres a l’oest de l’illa filipina de Luzon, ha sigut durant molt temps un calador utilitzat per generacions de pescadors filipins. No obstant, la Xina desplega vaixells a la zona per fer-hi tasques de patrullatge. A finals de setembre, les autoritats filipines van demanar als pescadors locals que continuessin fent les seves activitats en aquest banc de sorra, malgrat la presència de vaixells xinesos als voltants, cosa que mostrava la seva intenció d’augmentar-hi el desplegament de patrulles per garantir la seva protecció.
Per la seva banda, el Govern xinès va instar a «evitar provocacions» als voltants i va tornar a reivindicar la seva sobirania sobre el banc de sorra després que la Guàrdia Costanera filipina retirés una barrera flotant instal·lada per guardacostes xinesos.
Pequín continua reivindicant la seva sobirania sobre gran part del mar de la Xina Meridional malgrat que el 2016 el Tribunal Permanent d’Arbitratge va fallar a favor de les Filipines i va rebutjar les reivindicacions de la Xina sobre les aigües de la zona. A més, la cort va determinar que Pequín es va comportar de forma «il·legal» i que no té «drets històrics» a què agafar-se per reclamar la seva sobirania, una postura que ha sigut durament rebutjada per les autoritats del país asiàtic.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Col·legi Mare de Déu del Carme Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe