Assad i Rússia intensifiquen els seus bombardejos contra Idlib mentre continua la guerra a Israel

Anas Alkharboutli / DPA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 42 civils –dels quals 20 són menors d’edat– han mort a la regió rebel siriana d’Idlib, al nord-oest del país àrab, des que els avions del règim sirià i el seu aliat, Rússia, van incrementar la seva campanya de bombardejos durant aquest cap de setmana contra tota la regió. 

Aquesta onada d’atacs, que va començar el 5 d’octubre, es va incrementar exponencialment des de dissabte, coincidint amb l’atac de Hamàs contra Israel i la posterior ofensiva israeliana contra la franja de Gaza. Damasc i el president sirià, Bashar al-Assad, com Hamàs, són estrets aliats de l’Iran, del qual reben suport polític, militar i financer

«Les forces del règim sirià han llançat artilleria i míssils contra edificis de l’Administració pública, hospitals, mercats, escoles, parcs i espais arqueològics a tota la regió d’Idlib», assegura en una nota l’Observatori Sirià per als Drets Humans (OSDH), una oenagé siriana amb seu a Londres però amb observadors sobre el terreny. 

Segons aquesta organització, únicament en els últims quatre dies, cinc hospitals i centres sanitaris han sigut bombardejats per Assad i el seu aliat, Moscou. Entre aquests recintes hi ha l’hospital universitari d’Idlib, el més gran de tota la regió, l’única sota control directe rebel a tot Síria. En l’actualitat, Idlib està controlada per la milícia de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), una antiga afiliada a Al-Qaida que va tallar amb el grup gihadista per haver renunciat al terrorisme internacional com a forma de lluita.

Una tàctica antiga

Una tàctica antigaEls bombardejos contra hospitals no són res nou a Síria. Rússia i Assad han sigut acusats diverses vegades en el passat d’haver realitzat aquest tipus d’atacs gràcies que Moscou rep les coordenades d’aquests centres sanitaris per part de l’ONU –per evitar precisament el que acaba passant després–. 

I la cosa continua: Rússia, tant a Síria com a Ucraïna, practica una tècnica de bombardeig coneguda com a double tap, que és un bombardeig doble. Es tracta de bombardejar un mateix lloc dues vegades: el segon atac es produeix uns minuts després del primer, quan ja han arribat al lloc els serveis mèdics i de rescat, que es converteixen en objectiu.

Notícies relacionades

«Aquest nou cicle d’atacs indiscriminats, que es produeixen a una intensitat no vista des del 2019, només empitjoraran la ja per si mateixa gravíssima situació humanitària al nord-oest de Síria, on més de quatre milions de persones, sobretot dones i menors d’edat, depenen completament de l’ajuda internacional per sobreviure», assegura en un comunicat publicat aquest dimarts l’oenagé internacional CARE, que treballa a Idlib sota el paraigua de les Nacions Unides

«La situació humanitària a la zona és precària després de més d’una dècada de conflicte, una pobresa extrema estesa, epidèmies –a la regió s’han declarat, en els últims anys, diversos brots de còlera– i els devastadors terratrèmols del febrer d’aquest any», continua el comunicat de l’organització.