Conflicte al Pròxim Orient

La guerra entre Israel i Hamàs dispara una onada de ciberatacs a la regió

La guerra entre Israel i Hamàs dispara una onada de ciberatacs a la regió
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dissabte passat, Israel va veure com la sagnant incursió militar feta per Hamàs obria una dolorosa bretxa en el seu sistema d’intel·ligència i en el seu aparell militar. L’Estat jueu ha respost asfixiant Gaza sota una pluja de bombes i tallant l’accés al territori d’aigua, menjar, gasolina i electricitat. Mentre els combats s’intensifiquen als carrers, ciberactivistes i grups criminals d’arreu del món s’estan unint a una guerra que també es lliura a la xarxa.

En els primers compassos del renovat conflicte, almenys un centenar de grups han iniciat una onada de ciberatacs contra les infraestructures d’Israel, segons la plataforma d’intel·ligència FalconFeedsio, però també contra Palestina. Diferents firmes de ciberseguretat apunten que en la majoria de casos es tracta d’atacs de denegació de servei distribuït (DDoS per la seva sigla en anglès), mètode que consisteix a coordinar una allau de peticions a un servidor per col·lapsar-lo.

Els autoproclamats ‘hacktivistes’ –‘hackers’ i activistes– han atacat infraestructures crítiques d’Israel com el seu sector bancari i energètic. Diumenge, van aconseguir paralitzar la web del mitjans de comunicació ‘The Jerusalem Post’. Altres grups propalestins com AnonGhost asseguren haver robat dades i fins i tot haver piratejat el servei israelià d’alerta de míssils, conegut com a Alerta Roja, per compartir falsos missatges d’alarma i sembrar el pànic entre la població.

Grups prorussos

Entre els que han anunciat la seva participació en la contesa hi ha grups islàmics que des de fa anys recolzen la causa palestina. No obstant, també destaquen pirates informàtics vinculats a Rússia com Killnet, UserSec o Anonymous Sudan. Anteriorment han atacat Governs i empreses contràries al Kremlin i han accelerat la seva activitat criminal a la xarxa després de la invasió d’Ucraïna.

«L’abast és internacional, però es limita més aviat als blocs ideològics preexistents dins del ‘hacktivisme’», ha explicat Alex Leslie, analista d’intel·ligència d’amenaces de l’empresa de seguretat Recorded Future, a la revista ‘Wired’.

L’opacitat amb la qual operen aquests grups dificulta saber l’abast i la motivació final dels seus atacs. Així, mentre alguns intenten bloquejar l’accés a serveis web estratègics, d’altres podrien estar anunciant ciberatacs que no es porten a terme amb la intenció d’incitar el pànic, propagar desinformació o com a exercici autopromocional. I és que posicionar-se enmig d’un conflicte que centra les mirades de tothom els podria servir construir la seva reputació.

Ciberguerra desigual

En el ciberespai, el conflicte entre Israel i Palestina és tan o més asimètric que en el pla militar o econòmic. Durant dècades, l’Estat jueu ha impulsat una indústria tecnològica fortament vinculada al seu apartat de seguretat que l’ha convertit en tota una potència en matèria de vigilància. Així, l’Estat hebreu acull terç dels unicorns –empreses emergents valorades en 1.000 milions de dòlars o més– en ciberseguretat del món, segons la seva Direcció Cibernètica Nacional.

Notícies relacionades

Això explicaria que la majoria dels actors que han efectuat ciberatacs des de diferents racons del planeta siguin propalestins, ja que la capacitat de Hamàs per operar a la xarxa és limitada. El «setge total» fet per Israel contra Gaza ja ha aconseguit tallar l’electricitat a la regió, i l’ha desconnectat d’Internet.

Tot i que el conflicte ha rellançat l’activitat en la ciberesfera, el seu nivell és encara baix. «Encara no estem veient veritables actors maliciosos nacionals», va assenyalar dilluns Rob Joyce, director de ciberseguretat de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA), un dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units. El pitjor potser encara no ha passat.