Els nacionalistes escocesos aparquen la via unilateral cap a la independència

ANDY BUCHANAN / AFP

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Els anys daurats del nacionalisme escocès han quedat definitivament enrere. O almenys això és el que s’intueix després de la celebració de la conferència anual del Partit Nacional Escocès (SNP, en les seves sigles en anglès), en la qual s’han albirat les primeres esquerdes en el que ha de ser la seva estratègia de cara a les pròximes eleccions generals al Regne Unit. La lluita per la independència d’Escòcia, que ha centrat l’agenda de la formació en l’última dècada, s’ha vist enfosquida en els últims mesos pels escàndols protagonitzats per l’anterior direcció i pel desgast polític després de 16 anys en el poder, en un moment de grans dificultats econòmiques al país.

El ministre principal, Humza Yousaf, ha hagut de lidiar en els últims dies amb algunes veus crítiques dins de la formació, que li demanen que rebaixi les expectatives en l’estratègia per aconseguir la independència i se centri en el combat a l’elevat cost de la vida. Unes peticions que Yousaf ha escoltat: el líder de l’SNP ha descartat plantejar les pròximes eleccions generals com un referèndum de facto, tal com va proposar la seva antecessora, Nicola Sturgeon, i ha assenyalat que el partit tindrà legitimitat per negociar un nou referèndum amb el Govern si aconsegueix més de la meitat dels diputats elegits a Escòcia.

Cost de la vida

En un intent per captar els votants més afectats per l’augment del cost de la vida, Yousaf ha evitat entrar en detalls sobre el full de ruta cap a la independència i ha anunciat noves mesures en matèria fiscal i sanitària, com la congelació d’impostos a nivell local o la inversió de 100 milions de lliures addicionals al Sistema Nacional de Salut (NHS, en les seves sigles en anglès) per retallar les llistes d’espera als hospitals. «La gent vol saber qui té un pla per millorar les seves vides i fer d’Escòcia un país més just i pròsper. Si volem continuar comptant amb la seva confiança, i si volem portar-los en el nostre viatge cap a la independència, hem de demostrar-los que tenim les respostes a aquestes preguntes», ha dit el líder de l’SNP. Les enquestes més recents assenyalen que el ‘no’ en un eventual referèndum comptaria amb el 47% dels suports, davant un 45% que està a favor del ‘sí’ i a un 8% d’indecisos.

Els nacionalistes escocesos estan mirant de redefinir la seva estratègia per capgirar unes enquestes que apunten a un ascens meteòric del Partit Laborista. Els últims sondejos situen l’SNP lleugerament per davant dels laboristes, amb prop d’un 35% dels vots, tot i que el marge d’error col·loca els dos partits en empat tècnic. Una situació preocupant per al partit de Yousaf, que fa tot just un any comptava amb un avantatge de prop de 15 punts respecte als laboristes. 

El canvi de tendència es va confirmar amb les eleccions parcials celebrades fa tot just dues setmanes en la circumscripció de Rutherglen and Hamilton West, a la perifèria de Glasgow, en què el candidat del Partit Laborista va obtenir una còmoda victòria i en la qual es va evidenciar el desgast dels nacionalistes escocesos després de 16 anys en el poder. La diputada sortint, de l’SNP, va haver de renunciar al seu escó després de confirmar-se que havia incomplert les normes del confinament durant la pandèmia.

Escàndols interns

Notícies relacionades

Yousaf ha llançat atacs tant als conservadors –que ha qualificat d’«extremistes» per la seva política migratòria– com als laboristes en un intent per mostrar el seu partit com l’únic capaç de defensar els interessos dels escocesos. «Així és com portaré endavant aquest partit. Començant per mantenir els nostres valors, defensant allò en què creiem i defensant sempre la gent d’Escòcia», ha dit el ministre principal escocès. Però més enllà de l’intent per atacar els seus rivals, Yousaf ha mirat de desmarcar-se en els últims mesos dels escàndols que han colpejat la seva pròpia formació

La detenció de Sturgeon a mitjans de juny per les presumptes irregularitats en el finançament del partit ha colpejat la reputació de la formació, malgrat que l’exlíder nacionalista va ser alliberada sense càrrecs poques hores més tard. L’arrest va provocar certes divisions dins del partit, amb alguns diputats reclamant la suspensió de Sturgeon, tot i que la seva aparició aquest dilluns en la conferència ha confirmat que continua sent una figura respectada entre els militants. Els resultats de les últimes enquestes, no obstant, fan pensar que els electors no opinen el mateix.

Temes:

Escòcia