Protestes massives al Pròxim Orient

El món àrab clama contra Israel després de la massacre d’un hospital a Gaza amb 500 morts

El món àrab clama contra Israel després de la massacre d’un hospital a Gaza amb 500 morts

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Indignació en el món àrab pel bombardeig contra l’hospital d’Al-Ahli, a la Franja de Gaza. Milers de persones al Pròxim Orient i al nord de l’Àfrica han pres els carrers de les seves ciutats per denunciar un atac que ha causat almenys 500 morts.

Hamàs ha atribuït l’explosió a un atac aeri d’Israel. No obstant, l’Exèrcit israelià ha negat tota responsabilitat i ha culpat el grup militant palestí Gihad Islàmic, que també ha rebutjat ser darrere de la massacre.

Tot i que l’autoria del bombardeig encara s’ha de determinar, l’assassinat massiu de civils a Palestina ha tornat a despertar furioses protestes als països de la regió. En la immensa majoria d’aquestes mobilitzacions s’ha assenyalat l’Estat hebreu i s’han cremat banderes del país.

«Dia d’ira» al Líban

Després de conèixer-se la tragèdia, el grup paramilitar Hezbol·là, avalat per l’Iran, va convocar per a aquest dimecres un «dia de fúria» als carrers del Líban. Milers de persones es van manifestar pels carrers de Beirut onejant banderes palestines i es preveu que continuïn fent-ho avui, coincidint amb la visita del president nord-americà, Joe Biden, a Israel.

Centenars d’ells van incendiar un edifici pròxim a l’ambaixada dels Estats Units, segons Agence France-Presse, i van llançar pedres contra l’ambaixada de França. També van mirar d’assaltar la seu de la Comissió Econòmica i Social per a Àsia Occidental de l’ONU (ESCWA, per la seva sigla en anglès).

Protestes globals

El malestar social per l’atac contra l’hospital gazià d’Al-Ahli també s’ha fet notar en països àrabs com l’Iraq, Qatar, el Marroc, Síria o Tunísia, però també en altres pesos pesants de la regió però no àrabs com l’Iran o Turquia.

A Jordània, centenars de manifestants han intentat sense èxit assaltar l’ambaixada israeliana al país. Com al Líban, la policia ha aconseguit dispersar els concentrats mitjançant l’ús de gas lacrimogen.

La indignació global creix a mesura que el renovat conflicte entre Israel i Hamàs sega més vides innocents. Un malestar que va més enllà del món àrab i que també s’està fent notar a grans ciutats europees, asiàtiques i dels EUA.

Condemna política

Notícies relacionades

El mortífer bombardeig també ha sigut condemnat per mandataris polítics d’arreu del món. El president de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, que representa 55 estats del continent, ha acusat Israel de cometre «crims de guerra». Els governs de l’Iraq i l’Iran han declarat tres i un dia de dol nacional, respectivament, i d’altres com el de l’Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units han denunciat la «violació de les normes internacionals» i han sol·licitat la intervenció de l’ONU en el conflicte.

Les reaccions dels mandataris polítics han depès de les relacions amb Israel i han oscil·lat entre tons més bel·ligerants o més diplomàtics. «Les flames de les bombes nord-americanoisraelianes [...] aviat consumiran els sionistes», ha advertit el president iranià, Ebrahim Raisi. En l’altre espectre, tant la Unió Europea com els EUA han lamentat la mort de civils i han demanat «establir clarament la responsabilitat d’aquest crim».