Investigació europea
Brussel·les demana explicacions a Meta i TikTok per la desinformació en la guerra entre Israel i Hamàs
La Comissió Europea demanava explicacions fa una setmana a la xarxa social X (abans denominada Twitter) sobre la utilització de la plataforma del multimilionari Elon Musk per disseminar continguts il·legals i desinformació a la Unió Europea i obria una investigació formal sota la llei de serveis digitals. Una setmana després, Brussel·les llança ara els seus tentacles contra dues grans plataformes més, Meta i TikTok, perquè proporcionin també detalls sobre les mesures que han adoptat per combatre la difusió de contingut terrorista i violent.
Brussel·les demana a les dues companyies que proporcionin més informació sobre les mesures adoptades per complir les seves obligacions respecte a les avaluacions de riscos i les mesures d’alleujament per protegir la integritat de les eleccions, després dels atacs terroristes de Hamàs a tot Israel, en particular respecte a la difusió i amplificació de continguts il·legals i desinformació. «Meta ha de proporcionar la informació sol·licitada a la Comissió abans del 25 d’octubre del 2023 per a qüestions relacionades amb la resposta a la crisi i abans del 8 de novembre del 2023 sobre la protecció de la integritat de les eleccions», afirma la Comissió sobre l’empresa de Mark Zuckerberg.
La Comissió Europea fixa els mateixos terminis per a TikTok tot i que en el cas de l’empresa xinesa també haurà d’enviar informació sobre les «disposicions relatives a la protecció dels menors en línia» adoptades per l’empresa. Una vegada rebuda la informació Brussel·les en farà una avaluació i decidirà sobre «els pròxims passos». Entre les possibles opcions hi ha l’obertura de procediment sancionador, que podria portar a la imposició de multes «en cas d’«informació incorrecta, incompleta o enganyosa». A més, en cas de no rebre resposta en el termini concedit, les dues plataformes podrien ser objecte de «multes coercitives».
Llei de serveis digitals
Després de la seva designació com a plataformes en línia molt grans, Facebook, Instagram i TikTok estan obligades a complir les normes de la DSA, inclosa l’avaluació i mitigació dels riscos relacionats amb la difusió de contingut il·legal, la desinformació i qualsevol efecte negatiu en l’exercici dels drets fonamentals. Fa una setmana era la xarxa social X la que rebia les mateixes notificacions per part dels serveis comunitaris.
«La llei de serveis digitals (DSA en les seves sigles en anglès) és aquí per protegir tant la llibertat d’expressió com les nostres democràcies, fins i tot en temps de crisi. Hem enviat a X una sol·licitud formal d’informació, un primer pas en la nostra investigació per determinar el compliment de la DSA,» reivindicava el comissari de Mercat Interior, Thiery Breton. La sol·licitud d’informació, segons va explicar llavors l’Executiu comunitari, es produïa arran d’indicacions sobre la suposada difusió de continguts il·legals i desinformació, en particular la difusió de continguts terroristes i violents i discursos d’odi.
Notícies relacionadesL’Executiu comunitari recordava llavors a l’empresa d’Elon Musk que després de la designació d’X com a plataforma en línia molt gran la xarxa ha de complir amb tot el conjunt de disposicions introduïdes per la normativa des de finals d’agost del 2023, inclosa l’avaluació i mitigació de riscos relacionats amb la difusió de contingut il·legal, desinformació i violència de gènere. Així com qualsevol efecte negatiu sobre l’exercici dels drets fonamentals, els drets del nen, la seguretat pública i el benestar mental.
En aquest cas particular, «els serveis de la Comissió estan investigant el compliment d’X amb la DSA, també respecte a les seves polítiques i pràctiques en matèria d’avisos sobre continguts il·legals, gestió de queixes, avaluació de riscos i mesures per mitigar els riscos identificats. Brussel·les va donar de termini a l’empresa fins al 18 d’octubre per a les preguntes relacionades amb l’activació i el funcionament del protocol de resposta a crisis d’X i fins al 31 d’octubre per a la resta.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034