Conflicte al Pròxim Orient

Sánchez parla amb Netanyahu, condemna els atacs de Hamàs i li demana un alto el foc humanitari a Gaza

Sánchez parla amb Netanyahu, condemna els atacs de Hamàs i li demana un alto el foc humanitari a Gaza

Borja Puig de la Bellacasa/Moncloa

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Un dia després de participar en la infructuosa Cimera de la Pau d’Egipte, que aspirava a reclamar un alto el foc a Gaza, Pedro Sánchez ha mantingut una conversa telefònica amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en la qual ha exposat la postura d’Espanya en la guerra entre l’Estat jueu i Hamàs. El president del Govern en funcions ha reiterat la seva «condemna als atacs terroristes de Hamàs» i el dret d’Israel a defensar-se’n «dins dels límits del dret internacional humanitari», però també ha reclamat un «alto el foc humanitari» a Gaza perquè pugui entrar l’ajuda que tan desesperadament necessita la seva població.

Aquesta ha sigut la primera conversa entre tots dos des del passat 7 d’octubre, quan l’atac massiu de Hamàs sobre el sud d’Israel va posar en marxa la devastadora guerra en curs. «Li he traslladat la meva profunda preocupació per la protecció de tots els civils i la necessitat que l’ajuda humanitària arribi a la població de Gaza de manera suficient i sostinguda», ha dit Sánchez a través de la xarxa social X. «Per a això, és necessari un alto el foc humanitari».

Aquest alto el foc no arriba, malgrat que aquest diumenge aconseguissin entrar 17 camions a la Franja en dos combois separats, una xifra a anys llum dels 450 que entraven de mitjana abans del començament d’aquesta última ronda d’hostilitats. I no s’espera que ho faci llevat que sigui de manera molt puntual, ja que Israel continua preparant les seves tropes per llançar la invasió terrestre de Gaza, on continuen morint cada dia centenars de palestins esclafats per les bombes israelianes.

Preocupació per una guerra regional

Durant la conversa Sánchez va exigir també l’«alliberament immediat i sense condicions» de tots els ostatges en poder de Hamàs i va expressar la seva preocupació per l’escalada de la violència a tota la regió. «S’ha d’evitar que el conflicte s’estengui a la resta de la regió», va dir el dirigent socialista. Aquests temors són cada vegada més tangibles. Aquest mateix diumenge van ser atacats els aeroports internacionals de Damasc i Alep, segons l’agència de notícies siriana per l’aviació israeliana, que va bombardejar a més Cisjordània per primera vegada des del final de la segona intifada. I tot això mentre continuava el foc creuat amb Hezbol·là a la frontera libanesa.  

Notícies relacionades

Com ja fes dissabte a la cimera egípcia, Sánchez va recordar també la necessitat de reobrir un horitzó polític per a palestins i israelians, un horitzó completament inexistent des que Netanyahu recobrés el poder el 2009. «Hem d’abordar una solució definitiva per a la pau, basada en la solució de dos Estats, Israel i Palestina, que coexisteixin en pau i seguretat». De moment, ni el ministeri d’Exteriors israelià ni el mateix Netanyahu han aportat la seva versió de la conversa amb Sánchez. 

Aquest dilluns el president en funcions mantindrà una tgrobada amb representants de la comunitat jueva a la Moncloa. A continuació, rebrà els seus homòlegs musulmans al mateix emplaçament.