Polèmica

El boicot de Google i Meta força la dimissió del fundador del festival tecnològic més gran d’Europa per criticar Israel

El boicot de Google i Meta força la dimissió del fundador del festival tecnològic més gran d’Europa per criticar Israel

Bruno de Carvalho / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La guerra a Gaza està deixant conseqüències fins i tot on no s’esperaven. Google, Meta, Amazon i altres gegants tecnològics han iniciat un boicot contra Web Summit, el congrés més gran del sector a Europa, i han forçat la dimissió del seu director executiu després que ell critiqués la resposta militar d’Israel contra Hamàs.

El 13 d’octubre, Paddy Cosgrave va denunciar públicament les accions militars de l’Estat hebreu. «Em sorprèn la retòrica i les accions de tants líders i governs occidentals, amb l’excepció en particular del govern d’Irlanda, que per una vegada està fent el correcte. Els crims de guerra són crims de guerra tot i que els cometin aliats, i han de ser denunciats pel que són», va publicar a X, la xarxa social anteriorment coneguda com a Twitter.

Les seves paraules no van agradar gens. Israel va retirar la seva participació en el congrés i el seu ambaixador a Portugal, Dor Shapira, va acusar Cosgrave de «tolerar» el terrorisme i de tenir «opinions polítiques extremes», i va instar al boicot. L’elit tecnològica va respondre en bloc. Al llarg de l’última setmana, Google, Meta, Amazon, Intel i Siemens han retirat la seva participació en senyal de protesta. També ho han fet companyies destacades com l’acceleradora de ‘start-ups’ Y Combinator, la firma de capital risc Sequoia Capital i diverses companyies israelianes.

Disculpes sense efecte

Notícies relacionades

En un intent per no ferir el congrés, Cosgrave va publicar una disculpa pública dimarts passat. «Condemno sense reserves el malvat, repugnant i monstruós atemptat de Hamàs del 7 d’octubre. També demano l’alliberament incondicional de tots els ostatges», va escriure en el blog de Web Summit. No obstant, també va assenyalar que Israel «ha d’adherir-se al dret internacional i a les Convencions de Ginebra, és a dir, no cometre crims de guerra».

Les seves disculpes no van aconseguir l’efecte desitjat. Malgrat assegurar que no cedirà, la controvèrsia va créixer i, després de l’allau de pressions, Cosgrave va anunciar aquest dissabte que dimitia com a director executiu del congrés, si bé continua sent propietari d’aproximadament el 80% de l’organització. Amb una audiència anual que ronda els 70.000 assistents, el Web Summit és un dels congressos tecnològics més grans del món. Aquest any se celebra del 13 al 16 de novembre a Lisboa. Segons diversos mitjans, algunes de les companyies que han impulsat el boicot estan sospesant tornar a participar-hi.