Novetat al front

Nova arma de Rússia a Ucraïna: així són els drons Italmas, més barats, lleugers i difícils de detectar que els iranians

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Des d’Izhevsk, un dels centres de producció d’armes més importants de Rússia, es produirà en massa el dron Italmas, que suposarà una millora en l’arsenal d’aeronaus no tripulades del Kremlin. Fa mesos que aquest artefacte kamikaze està en desenvolupament de la mà de la companyia especialitzada ZALA-AERO i es va presentar divendres passat, 21 d’octubre, al Pervi Kanal rus, de propietat estatal. Aquest nou disseny compta amb un motor de combustió interna millorat que li permet arribar a més distància que els seus predecessors, més de 200 quilòmetres, a més de comptar amb una empremta tèrmica molt baixa amb què podrà passar desapercebut a ulls dels radars – tant fixos com portàtils– així com una ogiva reforçada per incrementar la capacitat ofensiva.

Aquest artefacte, que manlleva el seu nom d’una flor de la regió dels Urals, és més barat de produir que els drons Shahed –de fabricació iraniana–, que costava uns 20.000 dòlars. També representa una millora respecte a Lancet, el seu predecessor rus. Aquesta nova tecnologia ajudarà Moscou a combatre al front d’Ucraïna, tant per destruir vehicles blindats com per atacar ciutats.

L’arma fa mesos que està en desenvolupament i després de les primeres proves en condicions hivernals s’hi han portat a terme algunes millores. El fet de poder fabricar-los al seu propi territori també suposa un avantatge per a Rússia, ja que dependrà menys de Teheran, un Govern amic de Moscou. Algunes de les característiques de l’aeronau no tripulada no s’han fet públiques i no es coneixeran fins després del seu primer ús al camp de batalla.

Experiència

Rússia ja va fer estralls amb els drons iranians Shahed, de característiques semblants, en diferents poblacions d’Ucraïna com la capital, Kíiv, o en d’altres, com Khàrkiv, Odessa i Dnipró, on han sigut un mal de cap per a les tropes ucraïneses. Moscou els ha utilitzat en grans eixams que són difícils de contrarestar amb armament terra-aire.

Notícies relacionades

Un dels avantatges de l’ús d’aquests aparells és el seu baix cost. El diari britànic ‘The Guardian’ va estimar que mensualment això pot suposar per a Rússia un desemborsament d’uns 21 milions d’euros, una xifra molt inferior a la que hauria de fer front si hagués de recórrer a un altre tipus d’armament com ara míssils tàctics o balístics, el cost dels quals per unitat supera els 100.000 euros.

Ucraïna va denunciar que els esmentats drons comptaven amb peces fabricades per empreses occidentals. Això va ser recollit en un document elaborat per Ucraïna i entregat al G-7, on s’assenyala que entre els responsables hi ha companyies dels Estats Units, Suïssa, els Països Baixos, Alemanya, el Canadà, el Japó i Polònia, tots ells països que han imposat sancions a Rússia i la majoria han mostrat obertament suport a Kíiv.