Catàstrofes naturals

El devastador huracà Otis deixa incomunicat Acapulco i causa greus danys a Mèxic

L’Otis va passar de ser una tempesta tropical a un huracà de categoria 5, la més alta d’aquests fenòmens naturals, i ha deixat més de mig milió de persones sense llum

3
Es llegeix en minuts

La ciutat d’Acapulco, una de les principals destinacions turístiques de Mèxic i ubicada al meridional estat de Guerrero, es manté incomunicada i sense recompte de danys després del pas del destructor huracà Otis, que va tocar terra aquest dimecres com a huracà de categoria 5.

Quan ha passat gairebé un dia després que toqués terra a prop d’Acapulco, al Pacífic mexicà, cap autoritat ha emès cap report sobre les afectacions de l’huracà a la ciutat ni en poblacions veïnes, on va impactar Otis, un dels ciclons més potents de la història i que va tocar terra en les primeres hores de dimecres després d’una sobtada intensificació en menys de 12 hores.

Múltiples vídeos a les xarxes socials pujats per persones que es trobaven a la ciutat van donar compte dels grans danys materials en alguns dels edificis –principalment hotels– ubicats a la carretera Costera, que s’ubica just davant l’oceà Pacífic.

De moment, no s’ha aconseguit restablir l’electricitat ni les telecomunicacions a Acapulco.

El mateix passa amb les carreteres d’accés, malgrat que recentment autoritats estatals van informar que es va reobrir el pas a vehicles d’emergència en les dues direccions en el quilòmetre 360 de la carretera Mèxic-Acapulco després que el president, Andrés Manuel López Obrador, quedés bloquejat al seu camí cap a la ciutat costanera.

López Obrador mira d’arribar a Acapulco per carretera

Un parell d’hores abans, el president de Mèxic va avisar que es traslladava Acapulco, destí turístic que té prop d’un milió d’habitants, per conèixer els danys de primera mà.

«Anem cap allà ara», va assenyalar el mandatari a un grup de reporters que el van interceptar mentre es traslladava via terrestre des de Ciutat de Mèxic.

A la zona afectada ja hi ha membres del seu gabinet: el secretari de Defensa, Luis Cresencio Sandoval; el de Marina, Rafael Ojeda; de Seguretat, Rosa Icela Rodríguez, i la coordinadora de Protecció Civil Nacional, Laura Velázquez.

En menys d’un dia, Otis va passar de ser una tempesta tropical a un huracà de categoria 5, la més alta d’aquests fenòmens naturals, amb direcció a les costes de Guerrero, on la comunicació «es va perdre per complet», va indicar López Obrador en la seva habitual conferència de premsa matutina.

Segons la Comissió Federal d’Electricitat (CFE), l’huracà va provocar que més de mig milió de persones es quedessin sense llum.

En les últimes hores, Otis es va reduir a tempesta de baixa pressió durant el seu pas sobre l’estat de Michoacán, veí del meridional estat de Guerrero, va informar aquest dimecres el Servei Meteorològic Nacional (SNM), tot i que va apuntar que les pluges continuaran durant tota la jornada.

Silenci de les autoritats estatals

La governadora de Guerrero, Evelyn Salgado, va assegurar a primera hora del matí que es trobava a la zona afectada, però la comunicació per part de les autoritats estatals i locals ha sigut molt limitada.

D’acord amb el Govern mexicà, la Hisenda pública compta amb fins a 18.000 milions de pesos (uns 930 milions d’euros) en fons de reserves per a desastres naturals com l’Otis.

Notícies relacionades

L’huracà també va afectar els serveis d’alerta sísmica en tres estats del Pacífic mexicà: Michoacán, Guerrero i Oaxaca, principals epicentres de sismes al país.

D’altra banda, el Sistema d’Alerta Sísmica Mexicà (Sasmex) va indicar que l’impacte d’Otis com a categoria 5 va impedir la comunicació de 27 sensors en aquesta regió de l’oceà Pacífic, així que en cas que passés un sisme fort, pròxim als sensors afectats, no es podrà emetre un avís d’alerta sísmica.