Conflicte àrab-isralià
Un periodista palestí perd tota la seva família en un bombardeig israelià a Gaza
Vint dies de guerra, i el terror i la tragèdia, continuen sent protagonistes de la Franja de Gaza. Els incessants bombardejos israelians d’aquest dimecres al territori han deixat una notícia devastadora per a Wael Dahdouh, el corresponsal d’Al Jazeera a la Franja de Gaza, amb la mort de la seva dona i els seus dos fills.
Palestinian journalist Wael al-Dahdouh mourns over the bodies of his children and wife who were killed in an Israeli strike.
— Islam Channel (@Islamchannel) October 26, 2023
Al Jazeera said the wife and two children of its Arabic-language channel’s Gaza correspondent were killed in an Israeli strike on the Nuseirat refugee... pic.twitter.com/UBuxi5Dtbn
El periodista va rebre la informació mentre ajudava en la transmissió d’imatges en viu sobre l’assetjada terra palestina. Moments més tard, la cadena de televisió de Qatar va emetre les imatges en què s’observa Dahdouh entrar a l’hospital Al-Aqsa de Gaza i caure de dolor al contemplar el cadàver del seu fill. «¿És que es vengen de nosaltres amb els nostres fills?», va preguntar, mentre s’agenollava al costat del cos ensangonat del seu fill, sense ni tan sols treure’s l’armilla de premsa.
L’épouse, la fille et le fils de Wael Al-Dahdouh, notre collègue d’Al Jazeera, ont été tués dans uneix frappe israélienne. pic.twitter.com/dDc0PWREru
— AJ+ français (@ajplusfrancais) October 25, 2023
Les imatges van ser impactants per als periodistes de les cadenes àrabs que continuen fent la seva tasca a Gaza. La tragèdia del reporter va generar un fort repudi als atacs a la premsa i als civils al sud de la Franja de Gaza.
Un reconegut reporter
Aquest episodi tindrà un gran impacte al món àrab, ja que el periodista de 53 anys és reconegut com la veu dels palestins durant nombrosos conflictes bèl·lics. Al seu lloc d’origen, Gaza, és àmpliament respectat a causa de la seva habilitat per transmetre al món les històries de dificultats i patiment que s’hi produeixen.
D’acord amb Al Jazeera, els familiars de Dahdouh van morir a causa d’un atac aeri executat per Israel. El bombardeig va tenir lloc al campament de refugiats de Nuseirat, situat en una àrea de Gaza. La família del corresponsal formava part dels més d’un milió de residents de Gaza que han sigut desplaçats a causa de la guerra. En el moment de l’atac, es trobaven refugiats en una casa a Nuseirat, segons va informar el mitjà de comunicació.
La cadena qatariana va expressar la seva preocupació per la seguretat dels seus corresponsals i equips a Gaza, condemnant els atacs indiscriminats i els assassinats de civils innocents a la regió. En particular, van esmentar la pèrdua de la família de Wael al Dahdouh i de molts d’altres.
El calvari dels periodistes palestins
Centenars de periodistes palestins obligats a fugir del bombardeig israelià de la ciutat de Gaza cobreixen la guerra entre Hamàs i Israel en terribles condicions i arrisquen les seves vides. Alguns treballen en mitjans locals i altres en premsa internacional. Però tots pateixen el mateix calvari exercint la seva professió.
Les redaccions són carpes instal·lades al pati de l’hospital de la Franja a la nit es transformen en sales de descans. Els reporters comparteixen espai amb més de 30.000 palestins desplaçats per la guerra. Gràcies als generadors de l’hospital, tenen electricitat per carregar els mòbils, ordinadors i càmeres.
Les condicions d’higiene, en canvi, són precàries. L’aigua corrent s’interromp contínuament i molts es renten amb polvoritzadors als lavabos. La majoria de periodistes dormen en tendes de campanya, alguns directament a terra. Per tenir més intimitat, moltes dones decideixen descansar al seu vehicle.
Al començament del conflicte, els mitjans del sector treballaven des d’oficines a la ciutat de Gaza. Però els intensos bombardejos israelians els van obligar a desplaçar-se cap al sud.
Molts periodistes, entre ells un equip de l’ AFP, es van instal·lar al pati de l’ hospital Nasser a la ciutat de Jan Yunes.
Un hospital com a redacció
Notícies relacionades«Fa dues setmanes que treballem des de l’hospital Nasser. Dormim al cotxe. Bec molt poca aigua per no haver d’anar al lavabo», explica a l’AFP Wissam Yassin, corresponsal de la cadena nord-americana. «Els bombardejos no cessen al nostre voltant. En diverses ocasions ens veiem obligats a abandonar les nostres càmeres i no sortir fora per transmetre en directe», afegeix. No és la primera ofensiva israeliana que Yassin cobreix a Gaza. Però mai ha viscut «condicions tan difícils», assegura.
Els bombardejos israelians de la Franja de Gaza han matat fins ara més de 6.500 persones –aproximadament la meitat d’elles nens– i n’ha ferit més de 17.000 en el pitjor desastre humanitari que ha viscut el territori, on l’ajuda humanitària està arribant amb comptagotes.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia