Conflicte al Pròxim Orient

L’Exèrcit israelià mira d’entrar a Ciutat de Gaza mentre prepara el terreny per atacar hospitals

L’Exèrcit israelià mira d’entrar a Ciutat de Gaza mentre prepara el terreny per atacar hospitals

ARIS MESSINIS / AFP

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Gaza continua sent reduïda a runa mentre la seva població no dona l’abast per comptar els morts. En les últimes 24 hores, l’Exèrcit israelià ha atacat 600 objectius a la Franja, segons han informat els seus portaveus, una infinitat de bombardejos que han anat acompanyats per la intensificació de les seves operacions terrestres. Les últimes informacions que arriben de la Franja, on la pressió dels Estats Units ha aconseguit que es restableixi part del senyal telefònic, asseguren que les tropes israelianes combaten a aquestes hores als afores de Ciutat de Gaza, la capital de l’enclavament i la seva ciutat més poblada. El setge per terra, mar i aire corre en paral·lel a una campanya de relacions públiques llançada en els últims dies per Israel amb l’objectiu aparent de preparar el món per al possible bombardeig de més hospitals, escoles i altres infraestructures civils.

MOHAMMED SABER / EFE

El rosari de crims de guerra que Israel està cometent a Gaza, no gaire diferents dels que Hamàs va cometre al sud d’Israel, només que a una escala molt més gran, semblen no tenir final. L’Exèrcit ha estat des de diumenge enviant avisos a l’Hospital Al-Quds de Ciutat de Gaza, on s’amunteguen uns 400 pacients i més de 12.000 desplaçats, perquè sigui evacuat. Els bombardejos als seus voltants s’han intensificat, malgrat que els metges de l’hospital insisteixen que no hi ha manera de traslladar els pacients perquè els centres sanitaris que continuen oberts estan col·lapsats. 

Segons l’últim informe de l’Organització Mundial de la Salut, publicat dijous, el 64% dels centres d’atenció primària i el 34% dels hospitals han deixat de funcionar per la falta de combustible o els 35 atacs que han afectat instal·lacions sanitàries. Res d’això ha forçat Israel a canviar la seva política, més aviat al contrari. «Sota els hospitals, escoles, mesquites i vivendes de Gaza s’amaga l’horrible submon del terrorisme de Hamàs», assegura l’Exèrcit israelià al seu compte d’X. «Per desmantellar Hamàs hem de desmantellar els túnels».

Advertències als hospitals

Com a part d’aquesta campanya de la hasbarà(‘explicació’ en hebreu) per justificar les violacions del dret internacional humanitari, fa dies que l’Exèrcit suggereix que està disposat a atacar l’Hospital Al-Shifa, el més important i poblat de Gaza. Afirma que a sota hi ha el quarter general de Hamàs, una afirmació que mira de sustentar amb suposades confessions de presoners interrogats, àudios fantasma i recreacions en 3D del subsol de l’hospital. «El terrorisme no pot estar en un hospital i l’Exèrcit actuarà per desemmascarar qualsevol infraestructura terrorista», ha dit l’IDF referint-se a Al-Shifa.

La xifra de morts i ferits és colossal i completament insòlita en dècades de conflicte. Hi ha més de 8.300 morts i 20.000 ferits, la gran majoria civils, segons el Ministeri de Salut de Gaza. Entre els morts aixafats per les bombes, 3.457 nens, a qui s’han de sumar un miler de desapareguts. Un Guernica televisat. En l’atac de Hamàs sobre Israel van morir gairebé 1.400 persones, la majoria també civils

Aquesta xifra de nens palestins morts per les bombes en poc més de tres setmanes supera la suma de tots els menors que han perdut la vida en conflictes armats des del 2019, segons Save the Children. «Tot aquell que s’atreveixi a acusar els nostres soldats de crims de guerra és un hipòcrita mentider que no té la més mínima moralitat. El nostre Exèrcit és el més moral del món», va dir dissabte el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

A les portes de la capital de Gaza

Diverses fonts asseguren que s’estan produint intensos combats als voltants de Ciutat de Gaza, on vivien 600.000 persones abans de la guerra i que Israel ha ordenat «evacuar». Els seus tancs haurien avançat prop de 3 quilòmetres des de la tanca que separa l’enclavament d’Israel, tot i que les últimes informacions d’Al Jazeera afirmen que podrien estar en retirada.

En altres fronts de la guerra, que no acaben d’obrir-se malgrat les constants escaramusses, Israel va bombardejar plataformes de llançaments de coets de Síria i el Líban, des d’on continua rebent atacs de moderada entitat. I paral·lelament continuen les batudes i incursions violentes de les tropes i colons israelians en pobles i ciutats de la Cisjordània ocupada.

Més de 100 morts a Cisjordània

Notícies relacionades

En les últimes hores haurien mort almenys cinc palestins en diferents punts del territori parcialment administrat per l’Autoritat Palestina (ANP), xifra que eleva a més d’un centenar els morts aquí des del 7 d’octubre. A Cisjordània no governa Hamàs i fa anys que la seva activitat militar està seriosament restringida per la mateixa ANP, que coopera estretament amb Israel en matèria de seguretat. 

Lluny d’amainar, tot aquest conflicte sembla que va per llarg. El responsable militar de Front Intern, Rafi Milo, va dir diumenge que els combats es podrien prologar «durant mesos» i va cridar el país a mantenir una «rutina d’emergència». De moment, les grans potències continuen permetent-ho i el potencial de desestabilització mundial no deixa de créixer. A les massives manifestacions de suport als palestins arreu del món s’hi ha sumar el creixent assetjament contra la comunitat jueva i els israelians de la diàspora, com es va veure diumenge a l’aeroport del Daguestan, on una multitud va mirar de caçar els passatgers israelians.